Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Biste li zavirili u nju?

Tajne čudovišne Sarlakove jame: Toliko je velika da je progutala vodopad, a otkrili su je tek nedavno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golema, dosad neistražena rupa u tlu otkrivena je u Kanadi, a sad je dobila i službeni nadimak – po čudovištu iz Ratova zvijezda.

Kad novopronađena i neistražena špilja dobije ime po čudovišnoj Sarlakovoj jami iz Ratova zvijezda, onda možete biti sigurni da je riječ o supermasivnoj podzemnoj strukturi koju će speleolozi i znanstvenici istraživati dugi niz godina te otkrivati sve njezine tajne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

Sarlakova jama pronađena je još u travnju u parku prirode Wells Gray u kanadskoj British Columbiji, a njezini istraživači John Pollack i Chas Yonge naglašavaju da je riječ o otkriću s velikim značajem za tu državu.

"Ta je špilja uistinu ogromna i ne samo prema kanadskim standardima", istaknuo je Pollock za Canadian Geographic.

Kanadsko resorno ministarstvo prvo je uočilo tu špilju tijekom jednog od njihovih zračnih istraživanja tog područja. Biolog kanadskog ministarstva šuma, kopna i prirodnih resursa Bevan Ernst špilji je dao monstruozni nadimak, inspiriran pješčanom jamom iz filma Povratak Jedija, originalne trilogije Ratova zvijezda. U filmu u jami obitava mesoždersko čudovište Sarlak, kojem nimalo oku ugodniji negativac Jabba The Hut baca sve one koji mu nisu baš prirasli srcu, ili iz čiste dosade.

Sam ulaz u špilju čini ogroman otvor, s čije jedne strane utječe rijeka u obliku vodopada. Taj otvor dug je 100 i širok 60 metara. S ruba špilje pogled seže 163 metra u dubinu, što je nezabilježeno u kanadskim špiljama dosad, ističe Pollock.

Pollock dodaje kako su šanse vrlo male da je netko tu špilju prije njezina pronalaska u travnju uopće vidio, a kamoli istražio. Naime, spomena o toj špilji nema uopće u kanadskoj planinarskoj ili speleološkoj literaturi.

Hollis se u rujnu 2018. pridružio timu geologa Catherine Hicks i Lee Hollis te drugim stručnjacima i tako postao jedan od prvih ljudi koji se spustio u duboki ponor Sarlakove jame na Zemlji.

Zasad kanadske vlasti pokušavaju pronaći autohtono ime te pećine za njezino službeno ime, no ako to ne bude slučaj, ostat će ime Sarlakova jma. Ostaje samo nadati se da istraživači te špilje neće završiti kao Jabbini gosti u Ratovima zvijezda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene