Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamion turskih registarskih oznaka sletio je s ceste u Bugarskoj i razbio se. Prevozio je izrazito toksičan plin stiren. Bugarske vlasti odmah su evakuirale stanovništvo obližnjeg gradića.


Nesreća se dogodila pored gradića Debeletsa u centralnoj Bugarskoj, a kamion je prevozio plin iz Turske prema Rumunjskoj, prenosi AFP. Svih 2.300 stanovnika gradića evakuirani su preko noći kao mjera opreza, a službe za zaštitu okoliša pomno prate razvoj situacije i zagađenje zraka te oblak plina koji je ispario iz kamiona.

Vezani članci Slika nije dostupna Prema prvim informacijama nema stradalih Hrvata u nesreći u Bugarskoj Slika nije dostupna Pristižu informacije o žrtvama, u nesreći poginulo 10 članova obitelji: "Cijela moja obitelj je izgorjela"

Vatrogasci su kamion pokušali zaliti pjenom, a na ruku im nisu išle niti temperature, koje su preko dana dostigle i 35 stupnjeva. Ipak, zasad nisu zabilježeni slučajevi otežanog disanja kod evakuiranog stanovništva, rekao je Dimitar Dimitrov, gradonačelnik Debeletsa.

Stiren je vrlo opasna kemikalija, osobito ako dođe u kontakt s očima, ali i kožom te ukoliko uđe u probavni, ili dišni trakt čovjeka. Može izazvati vrlo ozbiljne tegobe u probavnom sustavu, zatajenje bubrega i tegobe dišnog sustava kod čovjeka. Američki Nacionalni program za toksikologiju opisao je stiren kao toksin koji je vrlo kancerogen. Obično se koristi u proizvodnji plastike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju