Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Puška je oduzimala živote'

Kalašnjikov prije smrti imao grižnju savjesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mihail Kalašnjikov zbog grižnje savjesti obratio se Pravoslavnoj crkvi.

Tvorac legendarne sovjetske jurišne puške AK-47 Mihail Kalašnjikov pitao se prije smrti u 94. godini o posljedicama svojeg izuma te se obratio Pravoslavnoj crkvi.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Pokazali smo da Putin nema kontrolu. Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

'Moja je bol nepodnošljiva, ako je moja puška oduzimala ljudske života, ja, Mihail Kalašnjikov, sin seljanke, pravoslavac, odgovoran sam za smrt tih ljudi pa makar oni bili neprijatelji?', pitao se u pismu datirom 7. travnja koje citira dnevnik Izvjestija.

'Mihail Kalašnjikov je napisao pismo patrijarhu Kirilu (poglavaru ruske pravoslavne crkve) u kojemu iznosi zabrinutost zbog posljedica korištenja svojeg oružja', potvrdio je glasnogovornik patrijarha Aleksandar Volkov.

FOTO AK-47: Ikona u slikama

'Patrijarh je odgovorio privatnim pismom', dodao je on bez dodatnih detalja. 'Stvorio je oružje za zaštitu domovine, a ne da se njime služe teroristi iz Saudijske Arabije', rekao je Volkov.

Jurišna puška kalašnjikov, osmišljena 1947., proizvedena je po nekim procjenama u 100 milijuna primjeraka u svijetu. Kalašnjikov, rođen 1919. u jednom sibirskom selu, a umro 23. prosinca 2013., pokopan je s počastima blizu Moskve na mjestu namijenjenu najvećim vojnim uglednicima u zemlji. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene