U četiri najveća hrvatska grada živi gotovo trećina ukupnog stanovništva. Na čelu Zagreba i Rijeke godinama su ista lica, Split i Osijek protekli mandat pod novim su vodstvom.


U analizi gradskih financija, otkrili smo kolikim iznosom novca raspolažu gradonačelnici, na što ga najviše troše, i što o tome misle oni od kojih je taj novac većinom došao - a to su građani.

Vezani članci Informer: Plaće - 3 Znate li koja je razlika između neto i bruto plaće, ali i od čega se plaća sve sastoji? Zdravko Marić Marić brani uvođenje nove valute, oporba upozorava: ''Imat ćemo euro, ali nećemo imati para''

Najviše stanovnika, najveći proračun, ali i brojni izdaci. Milan Bandić raspolaže s milijardama kuna. Po stanovniku uprihodi 8099 kuna. A potroši 8048 kuna. Uglavnom, posluje u plusu. No kako upravlja novcem poreznih obveznika?

Analizirali smo izvršenja proračuna 2015. godine u četiri najveća grada. Bilo da se radi o Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Osijeku - najviše novca poreznih obveznika troši se na plaće zaposlenika.

Ulažu gradonačelnici i u vlastiti imidž. Na promidžbu i informiranje Bandić troši 18,5 milijuna, Baldasar 2,7 milijuna, Obersnel 2,1, a Vrkić milijun i pol kuna.

A dobri su domaćini i kada treba počastiti goste. Milan Bandić na reprezentaciju je potrošio više od 2 milijuna i tristo tisuća kuna, odnosno 2,98 kune po stanovniku. Ivan Vrkić potrošio je više od 600 tisuća kuna, odnosno 5,56 kuna po stanovniku. Baldasar više od milijun kuna, ili 6,42 kuna po stanovniku.

Obersnel oko milijun i 200 tisuća kuna, no Rijeka je manji grad. Pa ispada da je po stanovniku potrošio - 9,86 kuna. ''Relativno sam zadovoljan kako grad Rijeka upravlja svojim budžetom'', rekao je Davor Kevrić iz Rijeka.

''Tu se troši transparentnije nego u drugim gradovima primjerice u Zagrebu, ali što smo mi napravili u zadnjih 20 godina? Jedan kolodvor ne možemo napraviti'', rekao je Žarko Filipović iz Rijeke.

Uskoro će svi objaviti i rezultate poslovanja u prošloj godini, a za četiri mjeseca građani će odlučiti hoće li im dati još četiri godine za upravljanje njihovim novcem.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju