Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt na istoku

O posljednjim trenucima svoje žrtve: 'Ja sam ga ubio, a ovako je sve izgledalo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši marinac operativne jedinice SEAL-a Robert O'Neill u intervjuu za Washington Post rekao je kako je on ubio Osamu bin Ladena 2011. godine.

Robert O'Neill, 38-godišnjak iz Montane rekao je kako su u operaciji sudjelovali i drugi članovi jedinice SEAL, uključujući i Marka Bissommettea, koji je napisao detalje ubojstva Osame bin Ladena u svojim memoarima 'No Easy Day', piše Washington Post.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

O'Neill, koji je služio u SEAL-u 15 godina u vrijeme kada je bin Laden ubijen kaže da se bojao da će ova misija biti najteža. 'Mislio sam da neću preživjeti', rekao je Postu.

Dodaje da je bilo jasno da je bin Laden ubijen, a ne samo ozlijeđen, kada je na pod pao s raznesenom lubanjom. Prije nego je ubijen, tada najtraženiji terorist na svijetu, držao je ruke na ramenima žene i gurao je naprijed, kako bi izbjegao napad, opisao je Neill.

Nekoliko je izvora potvrdilo kako je O'Neill u operaciji sudjelovao i bio jedna od osoba koja je ubila bin Ladena, međutim nitko iz obavještajne zajednice ne može sa sigurnošću reći je li baš on ubio teroristu, odnosno čiji je metak od onih koji su pucali, pogodio bin Ladena.

Tko je ubio Osamu Bin Ladena ?

Marinac je i prije govorio o detaljima misije, ali nikada nije tvrdio da je baš on ubio bin Ladena. Sve dok na jednom vojnom blogu nije objavljeno kako je upravo od metka kojeg je on ispalio, poginuo bin Laden.

O'Neill kaže da je njegovu tajnu znalo nekoliko članova Kongresa te nekoliko novinskih organizacija, a objava na blogu dogodila se bez njegova znanja.

Dodaje i da je, nakon otkrivanja ove informacije, dobio pozitivne reakcije od obitelji žrtava 11. rujna.

O'Neillov potez da javno objavi ovu informaciju je kotroverzan i kosi se s nepisanim vojnim pravilom prema kojem se ne traži pozornost za svoje služenje vojsci.

O'Neill je sudjelovao u čak 400 borbenih akcija, a odlikovan je 52 puta. Sudjelovao je i u akciji spašavanja kapetana Richarda Phillipsa iz ruku somalskih gusara, a po tom događaju snimljen je film 'Kapetan Phillips' s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Nakon izlaska iz vojske O’Neill radi kao govornik i konzultant na različitim korporativnim događanjima.

Sve detalje akcije otkrit će u intervjuu koji će biti emitiran u dva nastavka - 11. i 12. studenog na Foxu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene