Ukrajini će trebati svaka pomoć, akciju pokreće i Hrvatski Caritas. A Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Splitu s kojima je za Dnevnik Nove TV razgovarala Sofija Preljvukić već godinama pomaže djeci stradalih ukrajinskih branitelja s područja pogođenih sukobima.


Do sada je u Hrvatskoj ljetovalo više od 2000 djece. Pirić je u stalnom kontaktu s prijateljima i brojnim obiteljima u Ukrajini - koje će nažalost opet trebati pomoć.

"Nadam se da će sad ponovno toga biti u manjem broju, ali kako vidim situaciju, nažalost će biti i izbjeglica i te djece i vojnika. Situacija je jako jako loša. Njihova volja i želja za obranom svoje domovine i svoje obitelji je jača od bilo koje mehanizacije na ovom svijetu i ja vjerujem da će oni uspjet se obraniti i da će svijet shvatiti s kime ima posla i stati na kraj ovome režimu", naveo je.

Načini pomoći

Hrvatski Caritas objavio je da se može pomoći donacijama. "Hrvatski Caritas provest će prikupljanja novčanih sredstava kojima će se ubuduće poduprijeti suradnja s Caritasom Ukrajine. 

Pomoći možete na sljedeće načine:

putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)

uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini

pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)

UNICEF također pomaže tako da osigurava zdravstvenu zaštitu, prehranu, prevenciju HIV-a, obrazovanje, sigurnu pitku vodu, sanitarne uvjete i zaštitu djece i obitelji zahvaćenih sukobom u istočnoj Ukrajini.

Na službenim stranicama UNHCR-a također možete pomoći donacijama.

Zmijski otok Obrat na Zmijskom otoku? Rusi tvrde da nisu pobili sve ukrajinske vojnike nakon što su im poručili - "Je*ite se!"

Hrvatski sabor, ilustracija Usvojena Deklaracija o Ukrajini, samo jedna zastupnica ostala suzdržana: Oštra osuda agresije

Hrvatski Crveni križ  u kontaktu je s Međunarodnom federacijom društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, kao i s Međunarodnim odborom Crvenoga križa.

"Ozbiljno smo zabrinuti za sigurnost zajednica u Ukrajini. Naša poruka sukobljenim stranama je jasna - poštujte međunarodno humanitarno pravo, zaštitite civile i omogućite pružanje neophodnih usluga. Naši timovi odgovaraju na žurne humanitarne potrebe i moraju biti u mogućnosti nastaviti svoj posao kojim doprinose spašavanju života", poručio je predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer.

Na internetskim stranicama Liječnika bez granica možete pronaći na koje sve načine pomažu Ukrajini i donirati financijska sredstva za pomoć.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju