Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rasplitanjem mreže tajnih offshore poslova koji uključuju iznos od 2 milijarde američkih dolara, pronađen je uzorak - Vladimir Putin.


Ruski je predsjednik, kako tvrde dokumenti, glavna poveznica između nekoliko imena otkrivenih ovom velikom istragom. Iako u dokumentima nigdje nije navedeno ime ruskog predsjednika, tamo se nalaze imena njegovih najbližih prijatelja, suradnika i obitelji za koje se vjeruje da su se obogatili zahvaljujući offshore kompanijama.

Vezani članci Branimir Vidmarović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Stručnjak za međunarodne odnose analizira povijesni susret dvojice svjetskih vođa: "Ovo što su se dogovorili najbolji je ishod sastanka, jer iz toga proizlazi sve ostalo" Slika nije dostupna NEOČEKIVANO OTKRIĆE PANAMA PAPERSA Usluge Mossack Fonsece koristile i tajne službe

Tragovi offshore računa koji započinju u Panami, povezani su u velikom dijelu s Rusijom, Švicarskom i Ciprom, a uključuju i privatno skijalište gdje se 2013. godine, Putinova mlađa kćer Katerina, udala.

'Panama Papers' otkrivaju još jedno veliko ime - Sergeia Roldugina, Putinovog najboljeg prijatelj, koji ga je upoznao s Ljudmilom, sadašnjom suprugom i koji je kum Putinove starije kćeri Marie. Profesionalnog glazbenika otprije se povezivalo s novčanim prevarama, a objavljeni dokumenti svjedoče da Putinov dugogodišnji prijatelj ima čak 12,5% udjela u najvećoj ruskoj televizijskoj agenciji - Video International, čiji je godišnji prihod veći od 800 milijuna eura.

Roldugin je također dobio priliku kupiti udio u najvećoj ruskoj tvrtci za proizvodnju kamiona - Kamaz, koja se bavi proizvodnom vojnih vozila, a otkriveno je i kako je vlasnik tvrtke Raytar sa sjedištem na Cipru. Posjeduje 3.2% banke Rossiya, privatne banke u St.Petersburgu, koja je nerijetko nazivana Putinovom obiteljskom bankom.

Upleten bankarski sektor

Objavljeni dokumenti otkrivaju i povezanost banke Bank Rossiya na čijem je čelu Yuri Kovalčuk, najpoznatiji ruski i osobni bankar mnogih ruskih političara, među kojima je i Putin.

'Panama Papers' otkrivaju da su Kovalčuk i Rossiya banka ostvarili transfer od najmanje milijardu dolara preko posebno upravljane offshore tvrtke Sandalwood Continental. Sredstva su navodno proizašla iz niza ogromnih neosiguranih kredita kod Ruske komercijalne banke (RCB) koja se nalazi na Cipru, kao i od strane ostalih manjih ruskih banaka. U dokumentima se ne navodi zbog čega je banka odobrila takve neobične putanje kredita.

Zanimljivo je i to da kompanija Sandalwood Continental u vlasništvu ima jahtu vrijednu 6 milijuna dolara koja se nalazi u luci nedaleko od St. Petersburga.

Dio novca za kredite koji je u offshore stigao preko RCB-a, vraćen je u Rusiju po ekstremno visokim kamatnim stopama, a potom bi se dobit preusmjeravala na tajne račune u švicarskim bankama.

Drugi dio novca otišao je u krugove koji su najbliže predsjedniku Putinu, ovog su puta to bili jeftini krediti izrađeni bez posebnih mjera sigurnosti i kamatne stope od 1%. Iz dokumenata nije jasno jesu li ti krediti otplaćeni.

U 2010. i 2011. godini offshore tvrtka Sandalwood odobrila je tri kreditna zajma vrijedna 11.3 milijuna dolara drugoj offshore tvrtci - Ozon, koja posjeduje popularno skijalište Igora u lenjingradskoj regiji. Vlasnik Ozona je, vjerovali ili ne, Kovalčuk i jedna ciparska tvrtka. Ovo popularno skijalište omiljeno je zimsko odredište predsjenika Putina i njegove obitelji, a 18 mjeseci nakon odobravanja ovih kredita u skijalištu se udala Putinova kćer Katerina.

Odvjetnički tim u Švicarskoj

Otkriven je velik broj manevara od strane Putinovog kruga ljudi za skrivanje novca u offshore kompanijama koje same po sebi nisu ilegalne, no otkriveni slučaj upućuju na lažiranje dokumenata o zaključivanju raznih ugovora i o izdavanju kredita. Tako je Rolduginova tvrtka, 2011. godine kupila kredit od 200 milijuna dolara za samo 1 dolar.

Za očuvanje tajnosti podataka i transkacija brine se švicarski odvjetnički ured u Zurichu koji su za Mossack Fonsecu otvorili nekoliko shell kompanija, obično registriranih na britanskom Djevičanskim otocima.

Godinama se nagađa kolika je 'težina' ruskog predsjednika Putina, a prema nekim informacijama koje su 2007. procurile u javnost, tada je bio vrijedan najmanje 40 milijardi dolara. Prema dokumentima Putin ne posjeduje ništa previše, no njegovi najbliži suradnici i prijatelji kontroliraju gotovo cijelu industriju nafte i plina.

Kada su 2014. godine Rusiji nametnute sankcije od strane SAD-a zbog preuzimanja Krima, pod povećalom su ne našli vodeći članovi Putinovog kruga među kojima i Kovalčuk. Panama Papers otkrivaju kako je ova skupina okupljena oko ruskog predsjednika još 2012. godine postala izuzetno nervozna iz nepoznatih razloga. u listopadu 2012. Offshore tvrtka Sandalwood je zatvorena, a sva su sredstva prebačena na novoosnovanu tvrtku Ove Financial Corp registriranu na Britanskim Djevičanskim otocima.

Dokumenti nadalje otkrivaju da je jedna od tvrtki povezanih s poslovanjem Ove Financial Corpa u vlasništvu ruske političke figure Mikhaila Yuriyevicha Lesina, medijskog cara i bivšeg ministra za novinstvo koji je osnovao propagandnu televiziju Kremlja - Russia Today. Lesin je u studenom pronađen mrtav u hotelskoj sobi, a njegove ozlijede upućivale su na nasilnu smrt.

Ovako velika upotreba offshor kompanija od strane Putinovih najbližih prijatelja i suradnika u potpunoj je suprotnosti s onim za što se Putin, kao predsjednik zalaže, za 'deoffshorizaciju' pozivajući Ruse da donesu u Rusiju sav skriven novac kojeg imaju na računima u inozemstvu.

Među ostalima iz Putinovog kruga nalaze se trgovac nafte Gennady Timchenko, Putinov prijatelj već 30 godina koji je bio jedan od onih kojima su nametnute sankcije od strane vlasti SAD-a, 2014. godine. Tu su Putinovi prijatelji iz djetinjstva Arkady i Boris Rotenberg, građevinski multimilijunski tajkuni. Na listi je i Alisher Usmanov, dioničar FC Arsenal, piše The Guardian.