Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Felix Baumgartner jučer je skočio s ruba Svemira i oborio rekord iz 1960. godine koji je držao umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva Joseph Kittinger.


Skočivši s visine od 39 kilometar, Baumgartner je oborio rekord koji je čak 52 godine držao Joseph Kittinger. Upravo je on neustrašivog Baumgartnera vodio tijekom cijele misije i bio njegov savjetnik. Nakon skoka, Kittinger je izjavio da je Baumgartner učinio mnogo više od samog obaranja rekorda te je posebno istaknuo njegovu hrabrost da nastavi misiju, piše Blic.'On je pokazao da čovjek može preživjeti i u ekstremnim situacijama. Budući će astronauti nositi odijela kakvo je na sebi imao Felix', rekao je.

>> 'Kad stojite na rubu svijeta, samo se želite vratiti živi'

Kittinger je davne 1960. skočio s visine od 31 kilometar, a slobodni je pad trajao četri minute i 36 sekundi pri čemu je dosegao brzinu od 988 kilometara na sat. Ipak, nije uspio probiti zvučni zid kao njegov učenik Baumgartner. ' Čovjek je oduvijek bio radoznao i uvijek je htio ići brže, više, niže i dublje. To je dio životnoga izazova. Volimo pomicati granice, izjavio je Kittinger.

>> Čovjek koji drži rekord otkrio kakav je osjećaj skočiti s ruba svemira!

No, jednom ga je 'pomicanje granice' gotovo koštao života kada je u studenom 1959. godine pokušao izvesti skok, no imao je problema s opremom i izgubio svijest, a od sigurne smrti ga je spasio automatski padobran. Ni to ga nije natjeralo da odustane, ali ni idući skok (1960.) nije prošao sasvim glatko. Naime, zbog komplikacija s rukavicom, Kittingerova desna šaka se povećala. Ipak, uspio je sigurno prizemljiti se.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO IZ TRI KUTA: Nova snimka povijesnog skoka s ruba svemira! Slika nije dostupna VIDEO Šokantan skok s ruba svemira koji je svima zaustavio dah