Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jeziva tišina'

Čovjek koji drži rekord otkrio kakav je osjećaj skočiti s ruba svemira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski pustolov Felix Baumgartner skočit će danas s ruba svemira te će pokušati srušiti rekord Josepha Kittingera koji je 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.

Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva, svoje je iskustvo davne 1960. godine podijelio s javnošću u jednom intervjuu koji je ponovno donio Buisness Insider u čast Baumgartnerovog pokušaja rušenja rekorda.

>> Austrijski pustolov u slobodnom padu probija zvučni zid

Kittinger je bio svjestan opasnosti


'U jezivoj tišini prostora sam znao da moj život ovisi isključivo o opremi , mojim akcijama i prisutnost Boga', izjavio je Kittinger davne 1960. Slobodni pad ovoga tipa je veoma opasan zbog nedostatka kisika i jako hladnih temperatura koje mogu ubiti čovjeka. Kako bi skakači preživjeli, moraju nositi posebna odijela. U slučaju da kaciga i odijelo ne budu ispravni, skakač će biti u nesvijesti u roku od 12 sekundi i mrtvi u roku dvije minute.

Dan skoka

Na dan skoka, Kittinger je pripreme počeo tako što je počeo udisati čisti kisik za uklanjanje dušika iz krvi kako bi izbjegao komplikacije zbog brze promjene tlaka kroz koju je prošao tijekom pada na Zemlju. Naime, nagle promjene tlaka mogu uzrokovati strašnu bol pa čak biti i smrtonosne. Nakon toga, Kittinger je obukao odijelo sa svom opremom koja mu je potrebna za skok i balonom se vinuo u nebo. Tijekom vožnje, kazao je, nije imao vremena za razmišljanje o tome što bi moglo poći po zlu.

Slobodni pad


Kada je stigao na odredište – 31 kilometar iznad površine Zemlje, gledajući oko sebe bazi je rekao: 'Ovdje je nebo iznad mene. Čovjek nikad neće osvojiti svemir. Može živjeti u njemu, ali nikad ga neće osvojiti, ovdje je praznina i nebo je vrlo crno i neprijateljsko. Ne čujem vjetar i ne osjećam odjeću. Uopće nemam osjećaj za brzinu kojom ću pasti na Zemlju', rekao je.
Njegov je slobodni pad trajao 13 minuta i 45 sekundi, a tijekom njega je dosegao najveću brzinu od 988 kilometara na sat.

Isto će pokušat učiniti i Felix Baumgartner koji će se na rekordnu visinu od 36.576 metara popeti u kapsuli pričvršćenoj na balon s helijem. Njegov skok možete pratiti uživo od 14 sati na Dnevnik.hr-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'S ruba svemira' VIDEO Puštena nova snimka koja brzo postaje HIT na internetu Slika nije dostupna Skok za pamćenje VIDEO IZ TRI KUTA: Nova snimka povijesnog skoka s ruba svemira!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene