Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperiment u Japanu

Kad piješ, vozi u autoškoli: Neobična metoda za ukazivanje na štetnost alkohola

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Želja da smanji učestalost vožnje pod utjecajem alkohola navela je Japan na neobičnu metodu.

Policija i instruktori vožnje u Japanu odlučili su na pomalo neuobičajen način pristupiti jednom od ključnih problema među vozačima - dopuštaju im konzumaciju alkohola prije nego što sjednu za volan u nadi da će smanjiti učestalost vožnje pod utjecajem alkohola.

Autoškola Chikushino u jugozapadnom gradu Fukuoka nedavno je počela u sklopu redovne škole vožnje nuditi iskustvo kontrolirane vožnje pod utjecajem alkohola, i to kao dio policijske kampanje koja bi trebala uvjeriti pretjerano samouvjerene vozače da nikada ne piju i voze.

Inicijativa je pokrenuta povodom 17. obljetnice smrti troje djece iz grada, dvojice dječaka od četiri i tri godine te njihove jednogodišnje sestre, koji su poginuli kad je pijani vozač udario u automobil u kojem su se nalazili.

Kobno samopouzdanje

Kako nova metoda izgleda u praksi, odlučile su provjeriti dvije novinarke - jedna koja je pila i vozila, a druga je svoju kolegicu promatrala kao trijezna putnica.

Od vozača se traži da trijezni voze tri dionice na cesti - slalom, S-zavoj i niz uskih zavoja.

Novinarka Hyelim Ha popila je limenku piva od 350 ml, čašu vina od šljive i čašu alkoholnog pića shochu u razdoblju od otprilike sat vremena. Alkotest je pokazao dvostruko više od dopuštenog praga.

Unatoč hladnim rukama, ubrzanom kucanju srca i crvenom licu, Ha je rekla da se osjeća sposobnom za vožnju - rekao je to i vozač koji je izazvao smrtonosni sudar 2006. godine.

Takvo samopouzdanje pokazalo se potpuno pogrešnim.

Haina kolegica na suvozačkom mjestu trzala se naprijed-natrag dok je Ha u više navrata nepotrebno ubrzavala i usporavala duž ravnog dijela ceste. Uspjela je pokupiti stupove na slalomskoj stazi, a zamjenik ravnatelja škole Shojiro Kubota zaustavio ju je prije nego što je krenula u S-zavoj.

I nju samu iznenadilo je kad joj je rekao da je ušla u zavoj pri većoj brzini nakon što je popila i da je u jednom trenutku skrenula u suprotnu traku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upaljen meteoalarm Pripremite se! Stižu opasno olujno nevrijeme, kiša, tuča i pijavice

''Iako pijenje alkohola narušava vještine koje su ljudima potrebne za vožnju, kao što su kognitivni kapaciteti, sposobnost prosuđivanja i sposobnost manevriranja vozilom, vozač pretpostavlja da može voziti – to je opasnost od vožnje u pijanom stanju'', upozorio je Kubota.

Mnogi vozači koji piju i voze i imaju sreću da im se nije dogodila nesreća razviju osjećaj nepobjedivosti pa ponavljaju opasna ponašanja, često upozorava policija, ne samo japanska.

Podaci pokazuju da je sedam puta veća vjerojatnost da prometna nesreća ima smrtni ishod kada je vozač pio alkohol u usporedbi s nesrećama u kojima je vozač trijezan, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostali bez donacija Šok na vrhu planine zbog bizarne krađe: ''Ne bih se mogao penjati s novcem koji mi ne pripada''

Policija je stoga ponovno pozvala ljude da ne voze pod utjecajem alkohola jer ne mogu normalno rasuđivati.

"Pozivamo ljude da pravilno upravljaju rizicima prije pijenja alkohola tako da uopće ne voze kad idu nekamo gdje će piti alkohol, a pod pretpostavkom da kad su pijani ne mogu normalno prosuđivati", poručio je Yoichi Furukawa, zamjenik šefa odjel prefekturne policije za nadzor prometa.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene