Nakon što je nekoliko tjedana izbivao iz javnog života, službeni mediji Sjeverne Koreje u subotu su objavili fotografije Kima koji je prisustvovao dovršetku tvornice gnojiva. Kim se na fotografijama smije i razgovara s pomoćnicima, no neki tvrde da čudno hoda. Autentičnost snimaka nije potvrđena.

Galerija


Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nije bio na operaciji tijekom gotovo tri tjedna izbivanja iz javnog života, objavio je južnokorejski dužnosnik u nedjelju, na dan kad su dvije Koreje razmijenile vatru u demilitariziranoj zoni koja ih razdvaja.

Vezani članci Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi Kim Jong Un I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje

Dužnosnik južnokorejske vlade rekao je kako su izvješća o tome da je Kim bio na operaciji neistinita, ne otkrivši pozadinu te tvrdnje.

"Naša procjena je da Kim nije bio na operaciji“, rekao je pod uvjetom anonimnosti. Odbacio je i medijske napise da je Kim bio na manjem medicinskom zahvatu.

Mediji diljem svijeta tjednima su pisali o Kimovom izostanku, a u jednom izvješću se tvrdilo da je sjevernokorejski čelnik bio na kardiovaskularnoj operaciji.

Službeni mediji Sjeverne Koreje u subotu su objavili fotografije Kima koji je prisustvovao dovršetku tvornice gnojiva. Kim se na fotografijama smije i razgovara s pomoćnicima, no neki tvrde da čudno hoda.

Autentičnost fotografija, objavljenih na internetskoj inačici novina Rodong Sinmun, nije potvrđena.

Dan nakon Kimovog povratka u javnost dvije Koreje razmijenile su vatru na području demilitarizirane zone koja ih razdvaja, bez žrtava.

Choi Kang, potpredsjednik seulskog Instituta Asan za političke studije, tvrdi da je ta sjevernokorejska provokacija planirana kako bi se pokazalo da je Kim i dalje na čelu vojske.

"Jučer je pokušao pokazati da je potpuno zdrav, a danas utišati sva nagađanja da ne kontrolira vojsku u potpunosti.“ (Hina)