Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razoružani rudari

Južnoafrički rudnici platine ponovno počeli raditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva južnoafrička rudnika platine ponovno su se otvorilanakon što su prošlog tjedna zatvorena zbog radnih sporova, no rudari koji i dalje štrajkaju najavili su da se proizvodnja u rudnicima koje drži najveći svjetski proizvođač platine Anglo American Platinum neće nastaviti.

Tvrdnje tvrtke da će operacije u dva rudnika biti obnovljene u utorak predstavnici rudara označili su kao smiješne. ‘Stvarnost je da je opći štrajk u tijeku’, kazao je Mametlwe Sebei, jedan od lokalnih vođa. Glasnogovornik rudnika kazao je kako su rudari koji su se u ponedjeljak počeli vraćati na posao bili izloženi maltretiranju štrajkaša.

Policija je tijekom vikenda gumenim mecima i suzavcem razoružala rudare i tako provela vladinu odluku da se odlučnije obračuna sa štrajkovima koji guše proizvodnju platine, a u pomoć je bila pozvana i vojska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija čula vapaje upomoć Spasioci izvlače zatrpane rudare Slika nije dostupna Tražili veće plaće Pokolj u Južnoafričkoj Republici: Policija ubila 34 rudara u štrajku

>> Pokolj u Južnoafričkoj Republici: Policija ubila 34 rudara u štrajku

Val štrajkova započeo je nakon što je policija u kolovozu ubila 34 rudara u rudniku Marikana u vlasništvu tvrtke Lonmin u kojem je od tada proizvodnja prekinuta. Po analitičarima glavni izvor sukoba je u sporu dva najveća rudarska sindikata i nejasno je čija uputstva sada primaju rudari koji štrajkaju.

Pregovori oko plaća trebali bi se obnoviti u pokušaju da se okonča višetjedno nasilje koje je odnijelo ukupno 45 života. Južnoafrička Republika ima 80 posto rezervi platine u svijetu a cijena ovog plemenitog metala u međuvremenu je skočila na svjetskim tržištima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene