Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prirodne nepogode

Evakuiraju se djeca s međunarodnog okupljanja na kojem je i 28 Hrvata, njihov voditelj za DNEVNIK.hr: "Stvari ovdje funkcioniraju bolje nego igdje drugdje"

Jamboree
Jamboree Foto: Afp
Južna Koreja zbog nadolazećeg tajfuna priprema evakuaciju desetaka tisuća mladih iz najvećeg svjetskog kampa skauta. Na međunarodnom okupljanju je i 28 Hrvata.

Svjetska skautska smotra na zapadnoj obali Južne Koreje trebala je trajati do 12. kolovoza, no tajfun Khanun promijenio je planove organizatora. 

Vremenski uvjeti već su otežali boravak skautima, suočenima s toplinskim valovima od početka skupa prošlog utorka. Gotovo 1500 djece posjetilo je bolnicu oformljenu unutar kampa, a oko 130 slučajeva bilo je uzrokovano strašnom vrućinom. Od 28 izviđača iz Hrvatske nitko nije imao nikakvih problema. Očekujući takve prilike na Jamboree su stigli spremni.

Svjetsko tijelo skauta pozvalo je na raniji kraj smotre, Kamp su napustili sudionici iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Singapura, ali hrvatski kontigent odlučio je ostati.

Međutim, Južnoj Koreji se sada približava snažan tajfun te bi mogao pogoditi jugoistok poluotoka u četvrtak. Očekuju se snažni vjetrovi i kiša, pa su organizatori suočeni s ranijim kritikama odlučili preventivno premjestiti sudionike na novu lokaciju.

Pročitajte i ovo OB Zadar Stup zdravstvene njege Ravnatelj šokiran fotografijama pijanke u Općoj bolnici Zadar. Objasnio što će poduzeti

Kontaktirali smo Alena Štefeka iz Saveza hrvatskih izviđača da nam kaže kako se snalaze u novonastalim okolnostima. 

"Nama je super ovdje. Mi ne bismo voljeli otići. Digla se prevelika panika. Bilo je velikih propusta na početku, ali Korejci su napravili sve što su mogli kako bi nam omogućili najbolje uvjete. Stvari ovdje funkcioniraju bolje nego igdje drugdje u zemlji. Hlade nas, imamo veliki broj tuševa, leda", ispričao nam je.

Smatra da velike padaline koje su najavljene nisu razlog za brihu, ali razumije organizatore koji žele poduzeti sve mjere.

"Bilo je puno galame u početku i zbog toga je donesena odluka, ali ono što se trenutno događa u Hrvatskoj i Sloveniji je puno gore od situacije ovdje", pojašnjava nam.

Vlada u Seulu, kao i vodstvo Jamboreeja ne želi da se koristi riječ evakuacije već izmještanje u nove objekte.

"Nema panike, sve ide polako. Danas nas očekuje večera, pakiranje i sutra krećemo prema novoj lokaciji u blizini glavnoga grada. Ne znamo hoće li biti nastavka kakvih aktivnosti, druženja. Za sada znamo da se zadnji dan treba održati veliki oproštajni K-Pop koncert."

Pročitajte i ovo Prizori poplavljenog područja Zaštićena hrvatska pasmina Poplava zarobila 150 konja sa ždrjebadi u Odranskom polju: "Do večeras će se svi podaviti. Nitko nam ne želi pomoći"

Ipak, teško krije svoje razočaranje razvojem situacije.

"Ovo je vrlo, vrlo neugodna situacija. Na Jamboree možete ići samo jednom u životu i sada će onima koji su došli iskustvo trajati nekoliko dana kraće. Svi naši sudionici su nezadovoljni što napuštaju Jamboree, staju prijateljstva, druženja", kaže nam.

Za kraj je još jednom nempomenuo da nitko od sudionika iz Hrvatske nije imao zdravstvenih ni bilo kojih drugih problema. "Izviđači smo, spremni smo na različite situacije", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene