Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobičan incident

Južna Koreja zapucala na ruske vojne avione: "Pucnjava u zraku vrlo je ozbiljna i rijetka"

Južnokorejski F-15F, ilustracija (Foto: AFP)
Južnokorejski F-15F, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Južnokorejski vojni avioni ispalili su nekoliko hitaca upozorenja na ruski vojni avion nakon što je ušao u južnokorejski zračni prostor.

U priopćenju dužnosnika obrane Južne Koreje piše da je ruski vojni avion u utorak dvaput ušao u zračni prostor te zemlje u blizini istočne obale. Ruski avion letio je iznad otočja između Japana i Južne Koreje, prvo u 9:09, potom u 9:33. Svaki put ulazak u južnokorejski zračni prostor trajao je nekoliko minuta.

Pročitajte i ovo Južnokorejski predsjednik i prva dama klopka ili korupcija? Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države Kim Jin-pyo na Dolcu - 2 Dočekali ga Plenković i Jandroković Šou na Dolcu: Visoki gost iz Koreje nabio šiltericu na glavu pa limune pokušao platiti karticom

Kao odgovor na to Južna Koreja digla je svoje borbene avione F-15F i KF-16 te su oba ispalila hitce upozorenja prema ruskom avionu. Hitci su ispaljeni iz 20-milimetarskog oružja, priopćeno je iz Ministarstva obrane Južne Koreje. "To je prvi put da je neka strana zemlja ugrozila zračni prostor Južne Koreje", dodaje se u priopćenju.

Carl Schuster, bivši direktor vojnih operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog zapovjedništva za Pacifik, kazao je da je "pucnjava u zraku bila vrlo ozbiljna i vrlo rijetka". Schuster je objasnio da je pucnjavom u utorak Seul dao do znanja da uzurpiranje svojeg zračnog prostora smatra ozbiljnim i namjernim činom.

Kazao je i kako mu nije jasno zašto se ruski avion vratio nakon prvog upozorenja. "Sudjelovanje u ovakvim situacijama, kad se zahtijeva odgovor u vidu ovakvog upozorenja, obično je rezultat namjerne odluke da se prođe kroz taj zračni prostor", dodao je.

Jedan od dva incidenta u kratkom vremenu

To je bio samo jedan od dva incidenta koja su se dogodila iznad Južne Koreje u utorak. Naime, prema priopćenju Glavnog stožera za obranu, dva su kineska aviona ušla u Južnokorejsku identifikacijsku zonu protuzračne obrane. Zračni prostor definiran je kao područje od 12 nautičkih milja od granice zemlje i radi se o području koje je pod kontrolom te zemlje, piše CNN.

U tom području zahtijeva se identifikacija, lokacija i kontrola smjera aviona koji je ušao u zračni prostor i koji ne mora nužno imati bilo kakav angažman vezan za međunarodna prava. Dva kineska aviona ušla su u južnokorejsko područje u 6:44 po lokalnom vremenu, potom ponovno u 7:49. Nakon toga su se susreli s dva ruska aviona.

Sva četiri aviona bila su u tom području oko 8:40 i ostala tamo 24 minute. Je li ruski avion nakon toga namjerno prekršio zračni prostor Južne Koreje ili ne, za sada se ne zna. Ipak, radi se o neobičnom incidentu, pogotovo zato što je poznato da istočni dio Azije razaraju brojni dugotrajni teritorijalni sporovi, no Rusija i Južna Koreja do sada su u sukob ulazile vrlo rijetko.

Ruski i kineski dužnosnici nisu komentirali slučaj. Vlada Južne Koreje uložit će službene pritužbe Kini i Rusiji zbog povrede zračnog prostora, rekli su iz ministarstva obrane u Seulu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene