Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti u Južnoj Koreji vjeruju da Sjeverna Koreja priprema novo lansiranje balističkog projektila, javljaju tamošnji mediji.


Južnokorejska medijska agencija Yonhap objavila je da tamošnje ministarstvo obrane vjeruje kako Pjongjang planira još jedno lansiranje balističkog projektila, najvjerojatnije interkontinentalne rakete, prenosi AP.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) "Dragi vođa" dodijelio si novu titulu, susjedi neće biti sretni Južnokorejski predsjednik Moon Jae In i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un (Foto: AFP) Oči svijeta ponovno su uprte prema Korejskom poluotoku: Sjeverna i Južna Koreja napravile korak prema miru

"Postoje kontinuirani znakovi da će biti još jedno lansiranje", navode u ministarstvu obrane, izvještavaju mediji.

Nuklearni pokus u nedjelju, prema tvrdnjama Pjongjanga, izveden je s hidrogenskom bombom, a riječ je o najjačem koji je režim Kim Jong Una izveo do sada. Njezina snaga, procjenjuju u ministarstvu u Seulu, mogla je biti 50 kilotona. Test je u Južnoj Koreji i Japanu, malo je reći, izazvao paniku, a Južna Koreja odmah je u nedjelju navečer izvela vojnu vježbu u kojoj se koristila balističkim raketama.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda hitno će se sastati u ponedjeljak kako bi razgovaralo o odgovoru na novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje proveden u nedjelju.

Švicarska nudi posredovanje u pregovorima

Švicarska je spremna biti posrednik u pregovorima između Sjeverne Koreje i SAD-a zbog krize na Korejskom poluotoku, izjavila je švicarska predsjednica Doris Leuthard, a prenosi Reuters.

"Moramo samo pronaći mjesto gdje se ministri vanjskih poslova mogu susresti", poručila je Leuthard.