Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnokorejska je vlada danas odobrila istragu protiv novoizabranoga predsjednika Leea Myunga-baka zbog optužbe za prijevaru, objavila je predsjednička Plava kuća.


Konzervativni Lee bit će prvi predsjednik kojemu prijeti kaznena istraga koja će mu vjerojatno potkopati ugled do polaganja predsjedničke prisege krajem veljače.

Vezani članci Slika nije dostupna Za ubojstvo predsjednika Haitija osumnjičeni bivši kolumbijski vojnici, uhićena i dvojica Amerikanaca Jovenel Moise sa suprugom Predsjednik Haitija ubijen u svom domu, prva dama ranjena: Amerikanci zbog straha zatvorili veleposlanstvo

Nekadašnji direktor Hyundaija uvjerljivo je pobijedio 19. prosinca na izborima obećanjima da će obnoviti gospodarstvo, ublažiti zakone koji gospodarstvo sputavaju i biti odlučniji prema Sjevernoj Koreji.

Pripadnici Leejeve velike nacionalne stranke traže od predsjednika na odlasku Roha Mooa-hyuna i njegove vlade sklonije ljevici da zbog nacionalnoga jedinstva onemogući tu istragu.

Očekuje se da Roh početkom siječnja u suradnji s vrhovnim sudom imenuje voditelja istrage.

Istraga vjerojatno neće završiti do Leejeve inauguracije 25. veljače, a tada će on dobiti imunitet.

No pitanje o njegovu karakteru iskoristit će liberali na travanjskim parlamentarnim izborima na kojima će se boriti za očuvanje većine, kažu analitičari.