Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Južna Koreja će se ispričati Japanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja ispričat će se Japanu za slanje svojih agenata u Tokio 1973. godine i otmicu vodećeg disidenta Kim Dae-junga koji je potom postao predsjednik države i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Do odluke o isprici je došlo nakon što je vladin panel u srijedu objavio da je obavještajna agencija Južne Koreje iz tokijskog hotela otela Kim Dae-junga, tada glavnog političkog protivnika predsjednika Park Chung-heea uz kojega je stajala vojska, uz "jasnu dozvolu" samog predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proglašeno izvanredno stanje U S. Koreji 'sabotiran' vlak s poklonima za vođinog sina Slika nije dostupna Tajanstveni vođa Novog vođu Sjeverne Koreje nitko do sada nije vidio

Ovo je prvi put da je Seul službeno priznao sudjelovanje u otmici, premda su mnogi Južnokorejanci i prije vjerovali da se iza otmice krio tadašnji režim.

Veleposlanik Južne Koreje u Tokiju, Yu Myung-hwan, namjerava tijekom narednih dana na sastanku sa japanskim ministrom vanjskih poslova Masahikom Komurom prenijeti "osjećaj žaljenja" zbog nemilog događaja.

Kim, tada 47-godišnjak, bio je ozbiljan protivnik Parkovoj diktaturi, skoro ga pobjedivši na predsjedničkim izborima 1971.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene