Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčka je suočena s velikim ograničenjima njezina suvereniteta i mora privatizirati državnu imovinu u opsegu sličnom rasprodaji poduzeća u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj ranih 1990-tih, nakon pada komunizma, ocijenio je luksemburški premijer i predsjedavajući eurozone Jean-Claude Juncker u intervjuu njemačkom tjedniku Focus.


U razgovoru objavljenom nakon što su ministri financija eurozone u subotu kasno navečer odobrili petu ratu financijske pomoći Grčkoj u iznosu od 12 milijardi eura Juncker je izrazio optimizam da će mjere dogovorene s Atenom pomoći u rješavanju krize te zemlje. 'Grčki suverenitet bit će u velikoj mjeri ograničen', rekao je Juncker dodajući kako će se timovi stručnjaka iz cijele eurozone uputiti u Grčku. 'Za predstojeći val privatizacije bit će potrebno rješenje po uzoru na njemački privatizacijski fond 'Treuhand', osnovan nakon njemačkog ujedinjenja. Agencija Treuhand je između 1990. i 1994. u nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj prodala 14.000 poduzeća.

Grčki parlament u četvrtak je izglasao osnivanje fonda za privatizaciju u okviru drastičnih mjera štednje dogovorenih s EU i MMF-om koji su izazvali nasilne prosvjede na ulicama Atene. Grčko stanovništvo vrlo je osjetljivo na svako ograničenje njihova državnog suvereniteta ili pomisao da će strani 'komesari' sudjelovati u upravljanju zemljom.

'Ne smije se dozvoliti vrijeđanje Grčka. Ali mora im se pomoći. Rekli su da su spremni prihvatiti savjete stručnjaka iz euro zone', kazao je Juncker. Atena mora samo ove godine prodati više od 5 milijardi eura vrijedne državne imovine kako bi ispunila ciljeve programa EU-a i MMF-a jer Grčkoj u protivnom prijeti opasnost da se prekine financiranje potrebno za normalno odvijanje državne uprave i izbjegne nelikvidnost odnosno stečaj države.

Prema dogovorenom paketu kredita za pomoć Grčkoj, peta rata bit će isplaćena do 15. srpnja, nakon što isplatu odobri još i MMF, koji će o tome raspravljati 8. srpnja. U tom dijelu dogovorenog paketa EU će financirati Grčku s 8,7 milijardi eura, a MMF s 3,3 milijarde. Grčkoj je potreban i drugi paket pomoći koji bi mogao dosegnuti još 120 milijardi eura, a ministri zemalja članica eurozone u subotu su dogovorili da će o tom paketu odluku donijeti tijekom sljedećih tjedana.

Grčka, opterećena dugovima od preko 340 milijardi eura, primila je od EU i MMF-a ovog proljeća prvi paket pomoći težak 110 milijardi eura. Njemački mediji u nedjelju izvještavaju kako je u Grčkoj nakon odluke ministara eurozene zamjetno olakšanje, ali i procjenjuju da je 'grčka kriza zakrpana - do jeseni'. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble komentirao je kako će se već na jesen vidjeti koliko je socijalistički premijer Grčke George Papandreou ustrajan u primjeni novih mjera štednje. On je poručio, prenosi u nedjelju Sueddeutsche Zeitung, da se 'usvojene mjere moraju dosljedno provesti, a privatizacija mora odmah početi'. (Hina)

Vezani članci Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina Čelična ograda između Grčke i Turske Grčka postavila visoku čeličnu ogradu na granici s Turskom: "Novi val migracija je neizbježan"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju