Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak izrazio optimizam

Juncker: Grčki suverenitet je pred ograničenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je suočena s velikim ograničenjima njezina suvereniteta i mora privatizirati državnu imovinu u opsegu sličnom rasprodaji poduzeća u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj ranih 1990-tih, nakon pada komunizma, ocijenio je luksemburški premijer i predsjedavajući eurozone Jean-Claude Juncker u intervjuu njemačkom tjedniku Focus.

U razgovoru objavljenom nakon što su ministri financija eurozone u subotu kasno navečer odobrili petu ratu financijske pomoći Grčkoj u iznosu od 12 milijardi eura Juncker je izrazio optimizam da će mjere dogovorene s Atenom pomoći u rješavanju krize te zemlje. 'Grčki suverenitet bit će u velikoj mjeri ograničen', rekao je Juncker dodajući kako će se timovi stručnjaka iz cijele eurozone uputiti u Grčku. 'Za predstojeći val privatizacije bit će potrebno rješenje po uzoru na njemački privatizacijski fond 'Treuhand', osnovan nakon njemačkog ujedinjenja. Agencija Treuhand je između 1990. i 1994. u nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj prodala 14.000 poduzeća.

Grčki parlament u četvrtak je izglasao osnivanje fonda za privatizaciju u okviru drastičnih mjera štednje dogovorenih s EU i MMF-om koji su izazvali nasilne prosvjede na ulicama Atene. Grčko stanovništvo vrlo je osjetljivo na svako ograničenje njihova državnog suvereniteta ili pomisao da će strani 'komesari' sudjelovati u upravljanju zemljom.

'Ne smije se dozvoliti vrijeđanje Grčka. Ali mora im se pomoći. Rekli su da su spremni prihvatiti savjete stručnjaka iz euro zone', kazao je Juncker. Atena mora samo ove godine prodati više od 5 milijardi eura vrijedne državne imovine kako bi ispunila ciljeve programa EU-a i MMF-a jer Grčkoj u protivnom prijeti opasnost da se prekine financiranje potrebno za normalno odvijanje državne uprave i izbjegne nelikvidnost odnosno stečaj države.

Prema dogovorenom paketu kredita za pomoć Grčkoj, peta rata bit će isplaćena do 15. srpnja, nakon što isplatu odobri još i MMF, koji će o tome raspravljati 8. srpnja. U tom dijelu dogovorenog paketa EU će financirati Grčku s 8,7 milijardi eura, a MMF s 3,3 milijarde. Grčkoj je potreban i drugi paket pomoći koji bi mogao dosegnuti još 120 milijardi eura, a ministri zemalja članica eurozone u subotu su dogovorili da će o tom paketu odluku donijeti tijekom sljedećih tjedana.

Grčka, opterećena dugovima od preko 340 milijardi eura, primila je od EU i MMF-a ovog proljeća prvi paket pomoći težak 110 milijardi eura. Njemački mediji u nedjelju izvještavaju kako je u Grčkoj nakon odluke ministara eurozene zamjetno olakšanje, ali i procjenjuju da je 'grčka kriza zakrpana - do jeseni'. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble komentirao je kako će se već na jesen vidjeti koliko je socijalistički premijer Grčke George Papandreou ustrajan u primjeni novih mjera štednje. On je poručio, prenosi u nedjelju Sueddeutsche Zeitung, da se 'usvojene mjere moraju dosljedno provesti, a privatizacija mora odmah početi'. (Hina)

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene