Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Totalitarna distopija

'Uskoro će potpuno nadzirati cijeli planet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još malo pa će sposobnost sveukupnog nadzora biti potpuno moguća. To će postati zbilja za samo nekoliko godina, upozorava osnivač Wikileaksa.

Sigurnosne agencija NSA i GCHQ uskoro će imati mogućnost špijuniranja cijelog planeta te dvostrukog pojačanja nadzora svakih 18 mjeseci. Poručio je to putem Skypea iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu Julian Assange sudionicima konferencije South by Southwest koja se održava u Austinu, piše RT.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Slika nije dostupna Poruku prenio WikiLeaks Snowden preko posrednika traži azil u Islandu!

'Još malo pa će sposobnost sveukupnog nadzora biti potpuno moguća. To će postati zbilja za samo nekoliko godina te dovesti do golemog prijenosa ovlasti od onih koji su nadziranih prema onima koji nadziru, što je zanimljiva postmoderna verzija moći', kazao je osnivač Wikileaksa.

Assange je postavio i pitanje 'kako to da je internet kao možda najveći ljudski izum uključen u većinu agresivnih oblika državnog nadzora koje je svijet ikada vidio'?! Pojasnio da je ovdje riječ o potpuno novom tipu totalitarnog svijeta, ne u smislu 'Staljina ili Pol Pota, već sveukupnog nadzora'. Dodao je da NSA, prije negoli ju je Edward Snowden raskrinkao, nije imala ured za odnose s javnošću, a nadzirala je sve, od interneta do običnih poziva građana.

'Assange je tašt, paranoičan, ljubomoran...'

Kritizirao je sadašnji odnos snaga, odnosno 'totalitarnu distopiju' u kojoj je nadzor 'toliki da nitko ne postoji izvan države'.

'Do prije četiri godine internet je bio apolitičan prostor, a nakon pokreta kao što su bili Arapsko proljeće i Occupy Wall Street postao je alat za motiviranje i pokretanje političkih promjena. To znači da će sada oni koji su na vlasti pokušati kontrolirati takav alat', kazao je australski aktivist. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene