Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još malo pa će sposobnost sveukupnog nadzora biti potpuno moguća. To će postati zbilja za samo nekoliko godina, upozorava osnivač Wikileaksa.


Sigurnosne agencija NSA i GCHQ uskoro će imati mogućnost špijuniranja cijelog planeta te dvostrukog pojačanja nadzora svakih 18 mjeseci. Poručio je to putem Skypea iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu Julian Assange sudionicima konferencije South by Southwest koja se održava u Austinu, piše RT.

Vezani članci Julian Assange (Foto: AFP) Sudit će mu se za špijunažu: Britanci će izručiti Juliana Assangea SAD-u Julian Assange (Foto: AFP) Procurila ekskluzivna snimka Juliana Assangea iz zatvora: Osnivač WikiLeaksa vidljivo izgubio na težini

'Još malo pa će sposobnost sveukupnog nadzora biti potpuno moguća. To će postati zbilja za samo nekoliko godina te dovesti do golemog prijenosa ovlasti od onih koji su nadziranih prema onima koji nadziru, što je zanimljiva postmoderna verzija moći', kazao je osnivač Wikileaksa.

Assange je postavio i pitanje 'kako to da je internet kao možda najveći ljudski izum uključen u većinu agresivnih oblika državnog nadzora koje je svijet ikada vidio'?! Pojasnio da je ovdje riječ o potpuno novom tipu totalitarnog svijeta, ne u smislu 'Staljina ili Pol Pota, već sveukupnog nadzora'. Dodao je da NSA, prije negoli ju je Edward Snowden raskrinkao, nije imala ured za odnose s javnošću, a nadzirala je sve, od interneta do običnih poziva građana.

'Assange je tašt, paranoičan, ljubomoran...'

Kritizirao je sadašnji odnos snaga, odnosno 'totalitarnu distopiju' u kojoj je nadzor 'toliki da nitko ne postoji izvan države'.

'Do prije četiri godine internet je bio apolitičan prostor, a nakon pokreta kao što su bili Arapsko proljeće i Occupy Wall Street postao je alat za motiviranje i pokretanje političkih promjena. To znači da će sada oni koji su na vlasti pokušati kontrolirati takav alat', kazao je australski aktivist. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook