Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WikiLeaks zabrinut

Assange previše bolestan da putem videolinka sudjeluje na saslušanju o izručenju u SAD

Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange previše je bolestan da putem videolinka iz britanskog zatvora sudjeluje na saslušanju o američkom zahtjevu za izručenje, rekao je njegov odvjetnik u četvrtak.

SAD je zatražio izručenje Assangea, koji je izvučen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu 11. travnja.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća...

Bude li proglašen krivim, suočit će se s 18 američkih kaznenih optužbi i više desetljeća u zatvoru.

"Zapravo, on je daleko od toga da se dobro osjeća", rekao je Assangeov odvjetnik Gareth Peirce.

Sutkinja Emma Arbuthnot rekla je: "On nije dobro."

WikiLeaks je priopćio da je ozbiljno zabrinut zbog Assangeova zdravlja te da je premješten na bolnički odjel britanskog zatvora Belmarsh.

Sljedeće saslušanje u lipnju

Njegovo se zdravlje pogoršalo u zatvoru i jako je izgubio na težini, dodaje WikiLeaks.

Sljedeće saslušanje o zahtjevu za izručenje predviđeno je za 12 lipnja.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a nedavno je objavilo 18 optužnica protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, kojima tvrdi da je protuzakonito objavio imena tajnih izvora te da se udružio s bivšim analitičarem američke vojske Bradleyjem Manningom kako bi dobio pristup tajnim informacijama.

Zamijenjena optužnica podignuta je nešto manje od mjesec dana nakon što je ministarstvo pravosuđa objavilo manju optužnicu protiv Assangea.

Optužen je za udruživanje s Manningom, koji je nakon osude 2013. objavio kako je prešao u ženski spol i da se zove Chelsea, kako bi dobio pristup vladinu računalu, u sklopu curenja stotine tisuća američkih vojnih izvještaja o ratovima u Afganistanu i Iraku, koji su objavljeni na WikiLeaksu 2010. godine. (Hina)

Aktualno Horor u popravnom domu! Iživljavali se nad dječakom: ''Krv mi je išla iz leđa, a onda su uzeli metlu i gurali mi je u stražnjicu...'' Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +2 Provjereno o hororu u Domu u Puli (Foto: Provjereno) Hrvatska Horor u popravnom domu! Iživljavali se nad dječakom: ''Krv mi je išla iz leđa, a onda su uzeli metlu i gurali mi je u stražnjicu...'' 1/8 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene