Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najsiromašniji' predsjednik na svijetu:

'I Isus je bio ljevičar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši urugvajski predsjednik Jose Mujica izjavio je da su neke od najznačajnijih povijesnih ličnosti bile ljevičari, pa i sam Isus.

Jose Mujica, bivši predsjednik Urugvaja, bio je poznat kao 'najsiromašniji predsjednik na svijetu', jer je 90 posto svojih primanja davao siromašnima, a poznata je njegova 'buba' iz 1987. u kojoj se vozio i koju je odbio prodati za milijun dolara.

'Povijest čovječanstva je klatno koje se stalno njiše između dvije suprotnosti, političke ljevice i desnice. Mislim da ni jedna ni druga strana nikada neće odnijeti potpunu pobjedu', rekao je Mujica u intervjuu za RT.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik Urugvaja FOTO Predsjednik države čekao u redu u javnoj bolnici Slika nije dostupna Prvi u svijetu Urugvaj osniva državnu industriju marihuane!

Istaknuo je da ni jedna ni druga strana nisu savršene.

'Patologija desničarskih ideologija je njihov konzervatizam, koji naginje fašizmu. S druge strane, problem ljevičarskog progresivizma je to što je infantilan i karakteriziraju ga lijepe želje koje se teško mogu ostvariti', rekao je Mujica.

'Iz ove perspektive, mogli bismo reći da je indijski kralj Ashoka bio ljevičar, kao i vojni i politički lider starih Grka Epaminondas i rimski reformatori braća Grah, kao i Isus', istakao je bivši urugvajski lider koji je zemlju vodio od 2010. do 2015. godine, a kad je napustio tu poziciju imao je podršku čak 65 posto građana.

Tijekom svojeg mandata pretvorio je zemlju od poljoprivredne u izvoznicu energenata, legalizirao je marihuanu, pobačaj, istospolne brakove. Odbio je useliti u luksuznu predsjedničku rezidenciju te je ostao živjeti u svom domu u blizini Montevidea, gdje stanuje sa suprugom i tronogim psom Manuelom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene