Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Urugvajski predsjednik Jose Mujica planira pokrenuti državnu industriju marihuane kao alternativnu metodu borbe protiv konzumacije droga, piše u utorak britanski Guardian.


Plan je već dobio potporu donjeg doma parlamenta, a prođe li i u Senatu, što ne bi trebao biti problem, Urugvaj će postati prva država svijeta koja će licencirati proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane potrošačima.

Prodaja marihuane trebala bi početi u drugom dijelu 2014. godine po cijeni od jednog američkog dolara za gram (5,55 kuna), kazao je šef urugvajske agencije za borbu protiv trgovine drogom Julio Calzada. On tvrdi da će to biti dovoljno za jednu 'deblju' ili dvije, tri 'mršavije' cigarete.

>> VIDEO Europska prijestolnica marihuane: Godišnje proizvode 900 TONA!

Calzada dodaje da je ideja koja stoji iza ovog projekta borba protiv sitnog kriminala i okretanje tržišta od ilegalnih dilera. 'Ilegalno tržište je rizično i loše kvalitete. Država će ponuditi kvalitetan proizvod i prodavati ga svuda po istoj cijeni', kazao je.

Pušenje marihuane legalno je u Urugvaju, ali uzgoj je kažnjiv. Oko 75.000 Urugvajaca puši marihuanu svaki tjedan, a 20.000 ih to čini svaki dan, po statistikama.

U SAD-u dvije su savezne države, Colorado i Washington, legalizirale marihuanu i usvojile pravila za njezinu prodaju. Međutim, za razliku od Urugvaja, tamo se marihuana oporezuje i cijena je od 13 do 17 dolara za gram (od 72 do 93,5 kune). (Hina)

Vezani članci Zaplijena droga, ilustracija U službenom automobilu u Kaštel Sućurcu držao gotovo 46 kilograma marihuane Nepravda, ilustracija Apsurdna priča iz Hrvatske: "Nije serija, nije film, nije čak ni Monty Python. Sve je počelo tijekom racije u noćnom klubu. Sjedimo za šankom, dođe policija..."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook