Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U naseljenom mjestu

Još jedan 'zimski rekord' iz Sibira: Izmjereno -68,7!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Istočnom Sibiru zabilježena je najniža temperatura u jednom naseljenom mjestu. Izmjereno je rekordno niskih minus 68,7 stupnjeva Celzijevih.

Ovo nije mjesto koje će se naći u turističkim vodičima. Rijetko je tko spreman otići na najhladniju točku na sjevernoj zemljinoj polutki, a kamo li za život na sjeveru. Istočnosibirsko selo Ojmjakon najhladnije je stalno naseljeno mjesto na zemlji. Tu živi oko 500 ljudi. Kažu, zime su posljednjih godina toplije s temperaturama između minus 40 i minus 50.

Pročitajte i ovo Davorka Muškardin i Valentina Baus ledeni val Niske temperature problematične su za dvije skupine, dobro pripazite na znakove pothlađenosti: "U tom slučaju već treba reagirati" Darijo Brzoja Pripazite Hladni val može utjecati na zdravlje: Velika opasnost izdana je za Zagreb, a umjerena za Karlovac i Rijeku

'Kada sam šao u školu, sjećam se svaki je dan bilo minus 60, minus 61. Tako je svake godine, barem desetak dana', rekao je Aleksej Jegorov, drvosječa iz Ojmjakona. Ojmjakon je u svađi s drugim selom. Verhojansk također polaže pravo na titulu najhladnijeg na svijetu.

>> Najhladnije mjesto na Zemlji je rusko selo Ojmjakon, s -71 stupanj!

'Tiskarska pogreška pojavila se u jednom dokumentu u kojem stoji da je 1885. u Verhojansku izmjerena temperatura minus 67,8 stupnjeva Celzijevih. To je bio povod za svađu', rekla je etnografkinja Tamara Vasiljeva

Ovaj je kraj poznat i po dugovječnim stanovnicima. Ni voda se unatoč niskim temperaturama nikada ne smrzava, ali to je zbog hladnog tla i potiskivanja podzemnih voda na površinu. Jedno od čuda ove regije su i njihovi konji. Guste grive, duge dlake i niskog rasta. 'Konji će preživjeti svaku hladnoću. Nekada je 60 ispod ništice, ali oni izdržavaju. To su životinje koje ovdje imamo. Najizdržljivije na svijetu', rekao je Nikolaj Vinokurov, vlasnik farme konja.

Republika Jakutija skriva mnoge tajne. Uz prirodne ljepote tamo je i 99 posto zaliha ruskih dijamanta, nalazišta zlata, srebra, plina. A teritorij je veći od Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije zajedno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene