Obavijesti Video Pretražite Navigacija

John McCain najavio promjene i pokretanje SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senator John McCain u četvrtak je, prihvaćajući predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, najavio da će promijeniti način na koji se radi u Washingtonu, vratiti stranku njezinim temeljima i surađivati s demokratima kako bi "ponovno pokrenuo zemlju".

U govoru tisućama sudionika Republikanske nacionalne konvencije u St. Paulu, u Minnesoti, McCain je utisnuo snažan osobni pečat, svjedočeći o kalvariji koju je prošao kao pilot-ratni zarobljenik u Vijetnamu od 1967. do 1973. godine, posebno nakon što je odbio oslobađanje prije suboraca zarobljenih ranije, u skladu s američkim vojnim kodeksom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama u vodstvu Slika nije dostupna Obama porazio McCaina

Također je istaknuo svoju odlučnu i dosljednu borbu protiv državnog rasipanja i korupcije, čak i unutar redova vlastite stranke.

Naglasio je kako je u potpredsjedničkoj kandidatkinji Sarah Palin, 44-godišnjoj guvernerki dobio sjajnog partnera "za prodrmati Washington".

"Borio sam se protiv velikih potrošača u obje stranke koji rasipaju vaš novac na stvari koje niti trebate, niti želite", rekao je McCain.

Odajući priznanje predsjedniku Georgeu W. Bushu za vođenje zemlje "nakon najtežeg napada u povijesti SAD-a", McCain, 72-godišnji senator iz Arizone, obećao je da će obnoviti povjerenje javnosti u Republikansku stranku, koja je izgubila većinu u Kongresu 2006.

"Izabrani smo da promijenimo Washington, a dopustili smo da Washington promijeni nas. Izgubili smo povjerenje Amerikanaca kada su neki republikanci poklekli pred izazovom korupcije", rekao je McCain.

"Stranka Lincolna, Roosevelta i Reagana vraća se svojim korijenima", obećao je, oduševljeno pozdravljen skandiranjem delegata "USA! USA! USA!".

Izbjegavajući oštrije napade na demokratskog protukandidata Baracka Obamu, McCain je istaknuo svoje bogato političko iskustvo i rezultate u dvostranačkoj suradnji, naglasivši da "Obama to nema!".

Podvlačeći razliku u odnosu na Obamu, McCain je također podsjetio da je on stalno zagovarao slanje američkih pojačanja u Irak, koje se pokazalo uspješnim, dok se Obama od početka protivio ratu.

U dijelu govora koji se odnosio na vanjsku politiku, McCain je osudio Iran kao glavnog sponzora terorizma i zemlju koja razvija nuklearno oružje, dok je Rusiju opisao kao zemlju "naftnog bogatstva i korumpirane vlasti, koja odbija poštivati demokratske vrijednosti i biti odgovorna sila".

Za prošlomjesečni napad Rusije na Gruziju, rekao je da SAD ne može zažmiriti na agresiju i da "hrabri narod Gruzije treba američku solidarnost i molitve". Najavio je da će kao predsjednik održavati dobre odnose s Rusijom i da se ne treba bojati povratka Hladnog rata.

McCain je također najavio da će njegova admistracija osigurati energetsku neovisnost SADa-, gradeći nove nuklearne centrale, razvijajući tehnologiju čistog ugljena i alternativne izvore energije.

Na gospodarskom području, obećao je daljne smanjenje poreza i otvaranje novih radnih mjesta, prijeteći da će demokrati povećati poreze što će zatvarati poslove.

McCain je također najavio ograničavanje državne potrošnje, otvaranje novih tržišta i programe prekvalifikacije američkih radnika, kako bi se mogli natjecati u globalnoj ekonomiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene