Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama u vodstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva tjedna uoči američkih predsjedničkih izbora 4. studenoga, demokratski kandidat Barack Obama vodi s 49,3 posto, prema 44,1 posto glasova ispred republikanca Johna McCaina, prema prosjeku vodećih nacionalnih anketa koji je u ponedjeljak objavio izborni portal 'Real Clear Politics'.

Najnovija ispitivanja raspoloženja američkih birača objavljena u ponedjeljak, pokazala su da se razlika među dvojicom kandidata smanjuje, što je uobičajeno s približavanjem izbora, i to na način da Obama zadržava podršku oko 50 posto biračkog tijela, dok podrška McCainu raste i trenutačno je oko 45 posto glasova.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

Prema anketi CNN/Opinion Research Corp., Obama vodi s pet postotaka prednosti, s 51 posto prema 46 posto glasova za McCaina. U anketi Rasmussen Reports-a, Obama vodi s četiri postotka prednosti, s 50 posto prema 46 posto glasova za McCaina. Ispitivanje Reuters/C-SPAN/Zogby-a Obami daje šest postotaka prednosti, odnosno 50 posto prema 44 posto glasova za McCaina.

>> Obama porazio McCaina

U anketi Hotline/FD, Obama vodi s pet postotaka prednosti, sa 47 posto prema 42 posto glasova za McCaina. Prema dnevnom ispitivanja Instituta Gallup, Obama među vjerojatnim biračima (tradicionalna metoda) vodi s pet postotaka prednosti, 50 posto prema 45 posto glasova za McCaina, dok je među registriranim biračima (proširena metoda) u prednosti od 11 postotaka, s 52 posto prema 41 posto glasova.


PROGNOZA ELEKTORSKIH GLASOVA

Prema prognozama RCP-a, temeljenim na prosjeku anketa u saveznim državama, Obama bi na izborima 4. studenoga trebao osvojiti najmanje 286 elektorskih glasova, dok je za pobjedu potrebno 270.

>> Težak udarac McCainu, Powell podržao Obamu

Pobjednik izbora u pojedinoj saveznoj državi osvaja sve elektorske glasove te države, izuzev nekoliko iznimaka gdje se glasovi obračunavaju po izbornim jedinicama. Broj elektorskih glasova pojedine države ovisi o broju stanovništva, a ukupan broj elektorskih glasova je 538.

Prema prognozi RCP-a, Obama od 286 elektorskih glasova, ima 249 solidnih i 37 koji mu naginju. McCain ima 155 elektorskih glasova, od kojih je 137 solidno, a 18 naginje na njegovu stranu. Dvojica kandidata imaju izjednačene izglede za dobijanje preostalih 97 elektorskih glasova.


SAVEZNE DRŽAVE S IZJEDNAČENIM IZGLEDIMA

U sedam američkih saveznih država, s ukupno 94 elektorska glasa, RCP-ov prosjek anketa pokazuje preveliku izjednačenost da bi se prognozirao pobjednik.

U Floridi (27 - elektora) Obama dobija 49,2 posto a McCain 46,0 posto glasova; u Ohiu (20) Obama ima 48,8 posto McCain 45,5 posto glasova; u Nevadi (5) Obama ima 49,0 posto a McCain 44,8 posto glasova; u Sjevernoj Karolini (15) Obama dobija 47,3 posto a McCain 46,0 posto glasova; u Missouriju (11) Obama ima 48,8 posto a McCain 45,8 posto glasova.

U Zapadnoj Virginiji (5) McCain vodi sa 47,6 posto prema 45,2 posto glasova za Obamu, dok u Indiani (11) McCain vodi sa 48,8 prema 45,0 posto glasova za Obamu.

Šest saveznih država s 55 elektorskih glasova, prema RCP-ovu prosjeku anketa, naginje prema jednom od kandidata, od čega četiri Obami a dvije McCainu.

U Coloradu (9 - elektora) Obama vodi sa 6,0 postotaka razlike, u Virginiji (13) s 8,6 posto, Novom Meksiku (5) s 8,4 posto i u Minessoti (10) s 8,8 posto glasova.

McCain vodi u Georgiji (15) sa 6,8 postotaka prednosti i u Montani (3) s 5,6 postotaka prednosti.

Ostale američke savezne države smatraju se čvrsto demokratskima ili čvrsto republikanskima, od čega je 20 demokratskih ili 'plavih' država uglavnom na zapadnoj i istočnoj obali, te na sjeveroistoku SAD-a, dok 17 republikanskih ili 'crvenih' država zauzima američki Jug i Srednji zapad, odnosno središnje dijelove zemlje.

Posljednja dva tjedna kampanje, Obama i McCain koncentriraju glavninu napora na savezne države u kojima su izjednačeni, i one koje 'naginju' jednom od njih, kako bi 4. studenoga osigurali prevagu na njihovim biralištima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene