Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bježao kući

Budući lider Kine dio mladosti proveo u radnom logoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Xi Jinping, za kojeg se vjeruje da će bit sljedeći lider Kine, proveo je dio svoje mladosti živeći u siromašnoj kućici u kineskom selu Liangijahe.

Xi je živio sedam godina u udaljenoj skromnoj zajednici, što je bila velika razlika od njegovog bogatog djetinjstva u Pekingu. Rođen je u obitelji komunista, ali nakon što je njegov otac ušao u sukob s Mao Zedongom mladi Xi je s 15 godina poslan u ruralni dio Kine kako bi 'naučio vrline skromnosti', javlja AP.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Novogodišnje obraćanje Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno" Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal"

Sin je nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Xi Zhongxuna  djetinjstvo je 1950-ih proveo u udobnom domu, gradom ga je vozio osobni vozač, išao je u najbolje škole. Kada su ga vlasti poslale na selo, pobjegao je kući u grad, a potom je za kaznu šest mjeseci morao provesti u radnom logoru.

Devet mu je puta odbijen zahtjev za članstvo u komunističkoj stranci zbog oca, a odobrenje je dobio 1974. Tek je nakon toga primljen na elitno sveučilište Tsinghua.

>> Usuglašen popis favorita za veliku kinesku smjenu

Seljani ga se sjećaju kao visokog 'knjiškog crva' koji je naposljetku zaradio njihovo poštovanje. Samo se jednom nakon toga vratio u selo Liangjiahe, 1992. godine kada je svakom kućanstvu podijelio satove s alarmom.

Xi je privlačio malo pažnje tijekom svoje političke karijere. Polako i tiho se uspinjao u političkoj karijeri dok je u isto vrijeme gradio sliku običnog čovjeka koja je važna u kineskoj politici. Prošlost kineskih visoko rangiranih političara često je nezanimljiva i slika o njima u javnosti se formira tako da bude prigodna službenim stavovima države.

Podsjetimo, u četvrtak bi se trebao održati 18. kongres Komunističke partije na kojem se očekuje tradicionalna smjena vodstva što se provodi svakih 10 godina.

Dalaj lama od Xija očekuje političke reforme u Kini

Budući kineski čelnik Xi Jinping neće imati drugog izbora nego da krene u političke reforme kako bi ostavio trajan trag kao što je trenutno vodstvo to učinilo s gospodarskim reformama, rekao je tibetanski duhovni vođa u ponedjeljak.

Očekuje se da Xi, koji je trenutno potpredsjednik, preuzme od predsjednika Hua Jintaoa čelno mjesto u Komunističkoj stranci na kongresu koji će u četvrtak početi u Pekingu i potom u ožujku postane predsjednik države u generacijskoj smjeni čelništva.

'Sada je doba Hua Jintaoa prošlost, sada kao predsjednik dolazi Xi Jinping. Mislim da nema alternative osim neke političke promjene, dakle političke reforme. Gospodarska reforma je već provedena', rekao je Dalaj lama novinarima za posjeta Japanu.

On je priznao da su gospodarske reforme donijele koristi Kini ali je rekao da je pribjegavanje sile od vlasti u suprotnosti s njihovim ciljem stvaranja 'skladnog društva'. 'Korištenje sile nosi sumnju, strah. To je suprotno skladu', rekao je Dalaj lama. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene