Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tako su se opisali u evidenciji osobnih podataka u Europarlamentu. Možda je nekima s plaćom od 6 i pol tisuća eura dosadno i jednostavno su taj posao shvatili kao dobru zabavu.


Niz povlastica, primamljiva plaća, posao - odgovoran. Prestižnu funkciju europskog zastupnika, očito, nisu svi ozbiljno i shvatili. Barem ne u Kodeksu ponašanja. U dokumentu u kojem su europarlamentarci dužni dostaviti izjave o financijskom stanju i interesima pišu svašta.

Vezani članci Provjereno: Slučaj silovanja pasa - 2 Hoće li i kada osuđeni silovatelj pasa iza rešetaka? Detalji monstruoznog slučaja: "Gnjusno, izaziva povraćanje'' Milorad Pupovac i Mislav Bago Pupovac o Vučićevoj ideji: "Rješavajmo naše probleme i zastave koje nisu zastave RH, koje se mogu vidjeti na službenim skupovima"

Danski liberalni demokrat, Jens Rohde poslužio se nevjerojatnim lažima. Prije nego je grijao europsku fotelju bio je, kaže, 'gospodar svemira' i to s plaćom većom od 10 tisuća eura.

Napisati takvo nešto Miloradu Pupovcu, kao hrvatskom promatraču u Bruxsellesu ne bi niti palo na pamet. 'U ozbiljnim dokumentima i materijalima, sasvim sigurno ne, u raspravi u parlamentu, da, ako bi to bilo u funkciji rasprave. Neformalno, opušteno i nekonvencionalno ponašanje ne bi nam pristajalo', kaže Pupovac.

>> Degradacija višejezičnosti u EP-u, pravilnik o financijama dostupan samo na engleskom!

S obzirom da još ne mogu raspravljati i glasovati sličan formular 12 hrvatskih promatrača nije moralo ispuniti. Ali su popisali svaku stvar koju su dobili, od ključeva za urede, bedža s kojim se kreću, kao i pokrivanje svih putnih i svih financijskih troškova. Lagao, kaže naš sugovornik, nije.

Puno iskusnija njemačka zastupnica, Doris Pack, svojim obvezama nije pristupila. I pridružila se onima koji su rubrike ostavili praznima. Takvih je 12 posto. Za razliku od nje, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda nije ništa skrivao.

Mnogi, doduše, i nisu smatrali važnim prijaviti bave li se uz ovu i drugim aktivnostima, jesu li za njih i koliko plaćeni. 'Kad se nešto izruguje, onda znači da se ne primjenjuju ozbiljna pravila i u pravilu se nešto skriva', kaže Ingrid Antičević Marinović.

Nije poznato postoje li sankcije za kršenje ovakvih pravila. No, s obzirom da je riječ o osobama, koje kreiraju važne odluke u Bruxsellesu i za to su plaćene, onima koji budu podatke provjeravali neće biti nimalo smiješno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju