Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijedio u prvom krugu

Deklarirani socijalist i marksist: Jeremy Corbyn novi je šef britanskih laburista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeremy Corbyn, deklarirani socijalist i poštovatelj Karla Marxa, izabran je u subotu za vođu britanske oporbene Laburističke strane, a takav rezultat mogao bi Britaniju činiti još sklonijom napuštanju Europske unije.

U pobjedničkom govoru 66-godišnji Corbyn zahvalio je na izboru i pozvao na "bolje i pravedno društvo", a za njega je glasalo 59,5 posto čime je pobijedio u prvome krugu, prenose agencije AFP i Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

Kampanja za izbor čelnika stranke "pokazala je da je naša stranka i naš pokret -inače strastven, demokratski i raznolik, ujedinjen i odlučan u našoj težnji za (postizanjem) boljeg društva koje će biti pravedno prema svima", izjavio je novi vođa laburista.

Izraziti ljevičar Corbyn se protivi sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država, predstavlja se kao zaštitnik najsiromašnijih i predlaže bolju raspodjelu bogatstva i povećanje poreza za bogate i za poduzeća.

Corbynomics, zaštitnik siromašnih i izbjeglica

"Torijevci su iskoristili gospodarsku krizu 2008. da nametnu užasan teret najsiromašnijima u zemlji", rekao je i dodao "Sit sam socijalnog čišćenja Londona što provodi vlada Torijevaca".

Pozvao je konzervativnu vladu premijera Davida Camerona i da pokaže više "sućuti" za izbjeglice koji traže azil u Europi u čemu podržava Njemačku koja je najavila prihvat 800.000 potražitelja azila u 2015. Sam je najavio sudjelovanje u prosvjedu kasnije u subotu u Londonu u korist boljeg prihvata izbjeglica.

Corbynov gospodarski program britanski je tisak nazvao "Corbynomics" i dok protivnici nazivaju "nevjerodostojnim" taj program podržalo ga je četrdesetak ekonomista i osudilo napade medija koji su naklonjeni desnici.

Pacifist, protivnik nuklearnog oružja, euroskeptik

Vegeterijanac Corbyn gorljivi je pacifist, protivnik sadašnjeg ustroja NATO-a, aktivan u organizacijama Stop the War i kampanji za nuklearno razoružanje jer nuklearno oružje smatra preskupim i opasnim i želi uklanjanje britanskih nuklearnih podmornica Trident.

Želi u bliskoistočne mirovne pregovore uključiti palestinski pokret Hamas i libanonski šijitski Hezbolah, a najavio je i da bi mogao zatražiti oprost za britansku intervenciju u Iraku postane li lider laburista.

Pristaša socijalno osjetljive Europe, iako je euroskeptik, Corbyn se nije potpuno izjasnio hoće li zagovarati izlazak Velike Britanije iz EU na referendumu što ga je konzervativna vlada obećala do kraja 2017.

Jeremy Corbyn želi ostanak monarhije, ali ograničenja kraljevskih ovlasti.

Izjašnjava se za nekažnjivost posjedovanja kanabisa, a od nedavna i za sredstva javnog prijevoza isključivo za žene kako bi se ograničili seksualni napadi i zlostavljanje žena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene