Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska oporbena Labursitička stranka pokrenula je istragu o tome kako se boriti s antisemitizmom nakon što je suspendirala članstvo bivšeg londonskog gradonačelnika Kena Livingstona nekoliko dana prije izbora u Londonu, Škotskoj i Walesu.


Čelnik laburista Jeremy Corbyn, saveznik stranačkog veterana Livingstonea, rekao je da će predložiti novi kodeks ponašanja kojim će se zabraniti antisemitizam i drugi oblici rasizma.

Vezani članci Dan slobode u Velikoj Britaniji DNEVNIK.hr u Londonu na Dan slobode - Englezi bijesni zbog aplikacije: Mnogi još dugo neće okusiti slobodu Boris Johnson Bivši savjetnik sasipao niz teških optužbi na račun britanskog premijera: Johnson je bio protiv lockdowna jer bi samo starci umrli, slao je i šaljive poruke o oboljelima

"Nema mjesta za antisemitizam ili bilo koji oblik rasizma u Laburističkoj stranci, niti igdje u društvu", kazao je.

Livingstone je suspendiran u četvrtak zbog svoje izjave da je Hitler zagovarao cionizam kada je predložio 1932. da se židove premjesti u Izrael. Livingstone je bio gradonačelnik Londona od 2000. do 2008.

Bivši gradonačelnik rekao je u subotu da je njegova izjava povijesna činjenica i da nije antisemitska, ali da su je pristaše bivšeg premijera Tonyja Blaira u Laburističkoj stranci iskoristile za diskreditaciju Corbyna, koji je došao na čelo stranke u rujnu.

"Ako je ikoga uzrujalo ono što sam rekao, onda mi je jako žao", kazao je on za LBC dodajući da se "tu radi o borbi" Blairovih pristaša koji se "pokušavaju riješiti Corbyna".

Ankete pokazuju da je sadašnji kandidat laburista za gradonačelnika Londona Sadiq Khan na putu da porazi svog konzervativnog protivnika Zaca Goldsmitha 5. svibnja, ali da bi mogli izgubiti drugdje u Britaniji.

Britanski mediji ponovno su izvijestili u subotu da bi se Corbyn mogao naći u teškom položaju ako rezultati budu jako loši.

Goldsmith je rekao u intervjuu za radio BBC u subotu da je Khan "dio istog pokreta u Laburističkoj stranci" kao i Livingstone i da sve do posljednjih tjedana nije jasno osudio antisemitizam.

Khan je nazvao Livingstoneovu izjavu o Hitleru užasnom i inzistirao je da bude suspendiran.

Laburističku istragu o antisemitizmu vodit će Shami Chakrabarti, bivša čelnica organizacije za građanska prava Liberty. Ona će se konzultirati sa židovskom zajednicom i drugim manjinama glede toga što se smatra antisemitizmom i rasizmom i kako se protiv toga boriti. (Hina)