Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Corbyn protiv rasizma

Britanska Labursitička stranka pokrenula istragu o antisemitizmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska oporbena Labursitička stranka pokrenula je istragu o tome kako se boriti s antisemitizmom nakon što je suspendirala članstvo bivšeg londonskog gradonačelnika Kena Livingstona nekoliko dana prije izbora u Londonu, Škotskoj i Walesu.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn, saveznik stranačkog veterana Livingstonea, rekao je da će predložiti novi kodeks ponašanja kojim će se zabraniti antisemitizam i drugi oblici rasizma.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Slika nije dostupna Pobijedio u prvom krugu Deklarirani socijalist i marksist: Jeremy Corbyn novi je šef britanskih laburista

"Nema mjesta za antisemitizam ili bilo koji oblik rasizma u Laburističkoj stranci, niti igdje u društvu", kazao je.

Livingstone je suspendiran u četvrtak zbog svoje izjave da je Hitler zagovarao cionizam kada je predložio 1932. da se židove premjesti u Izrael. Livingstone je bio gradonačelnik Londona od 2000. do 2008.

Bivši gradonačelnik rekao je u subotu da je njegova izjava povijesna činjenica i da nije antisemitska, ali da su je pristaše bivšeg premijera Tonyja Blaira u Laburističkoj stranci iskoristile za diskreditaciju Corbyna, koji je došao na čelo stranke u rujnu.

"Ako je ikoga uzrujalo ono što sam rekao, onda mi je jako žao", kazao je on za LBC dodajući da se "tu radi o borbi" Blairovih pristaša koji se "pokušavaju riješiti Corbyna".

Ankete pokazuju da je sadašnji kandidat laburista za gradonačelnika Londona Sadiq Khan na putu da porazi svog konzervativnog protivnika Zaca Goldsmitha 5. svibnja, ali da bi mogli izgubiti drugdje u Britaniji.

Britanski mediji ponovno su izvijestili u subotu da bi se Corbyn mogao naći u teškom položaju ako rezultati budu jako loši.

Goldsmith je rekao u intervjuu za radio BBC u subotu da je Khan "dio istog pokreta u Laburističkoj stranci" kao i Livingstone i da sve do posljednjih tjedana nije jasno osudio antisemitizam.

Khan je nazvao Livingstoneovu izjavu o Hitleru užasnom i inzistirao je da bude suspendiran.

Laburističku istragu o antisemitizmu vodit će Shami Chakrabarti, bivša čelnica organizacije za građanska prava Liberty. Ona će se konzultirati sa židovskom zajednicom i drugim manjinama glede toga što se smatra antisemitizmom i rasizmom i kako se protiv toga boriti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene