Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se prošlost ne smije zaboraviti i da Hrvatska ne može negirati teritorijalni suverenitet Srbije na Kosovu.


Jeremić je odbacio oštre ocjene hrvatskih dužnosnika na njegovu izjavu u Zagrebu da je hrvatska akcija 'Oluja' 1995. godine bila najsuroviji primjer etničkog čišćenja, te kazao da i sama hrvatska politika govori njemu u prilog.

Vezani članci Slika nije dostupna Jandroković upozorio Jeremića da ne krivotvori povijest Slika nije dostupna Skender Hyseni kandidat Demokratskog saveza Kosova za šefa diplomacije

'Hrvatska Vlada uhitila je i isporučila, nakon izgona 250 tisuća Srba iz Hrvatske, generala Antu Gotovinu, kojega haška optužnica tereti da je pod vodstvom Franje Tuđmana, u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, sudjelovao u uklanjanju srpskog stanovništva s područja Krajine', izjavio je Jeremić.

Dodao je da između Hrvatske i Srbije i dalje postoje otvoreni problemi, poput ulaska srpskog kapitala u Hrvatsku, tajnih optužnica (za ratne zločine) i povratka izbjeglica 'koji šepa'. 

>> Mesić: 'Bilo bi dobro da se u Beogradu sjete kamo su išli tenkovi'

>> Jeremić ponovno Oluju nazvao akcijom etničkog čišćenja

>> Jandroković upozorio Jeremića da ne krivotvori povijest

Ministar Jeremić je postojeće probleme u odnosima dviju zemalja ilustrirao i činjenicom da hrvatska strana nije s odobravanjem prihvatila najavu srpske strane o otvaranju konzulata Srbije u Kninu.

Na pitanje da li će mu nerazumijevanje srpske i hrvatske strane posljednjih dana pokvariti planove za ljetovanje ove godine, ministar Jeremić je kazao da od 1990. godine 'nije ljetovao na hrvatskom moru, pa mu to ni sada neće teško pasti', ali se založio za nadilaženje problema u odnosima između dvije zemlje i zajedničku europsku budućnost.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu su na Mirogoju osudili i odbacili jučerašnju izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića 'kako je Hrvatska kriva za etničko čišćenje Srba u Oluji'. 

U Srbiji još uvijek ima mnogo ljudi koji 'se ne sjećaju' što se dogodilo - da su tenkovi iz Beograda, Novog Sada i iz Srbije dolazili u Hrvatsku razarati ne samo Vukovar nego i druge gradove te da su ispraćani često puta i s cvijećem, rekao je predsjednik Mesić.

U tim njihovim napadima imali smo ogromne žrtve, nastavio je Mesić, i poručio kako 'bi bilo dobro da se toga sjete' jer hrvatski tenkovi nisu išli ni prema Novom Sadu ni prema Beogradu.

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je Jeremiću rečeno što treba govoriti, a to, kada se psihološki razmatra, spada u obrambeni stav. Riječ je o činjenici da je Hrvatska bila napadnuta i da je Miloševićeva politika provodila velikosrpsku agresiju protiv susjednih država, pa i Hrvatske, te da je izgubila u tom ratu, nastavio je Sanader.

Ocijenio je da se sada u Srbiji pokušavaju tješiti, i poručio kako bi Srbiji, uključujući i njezine proeuropske snage, bilo bolje da se suoče s tom prošlošću, a ne da govore kako je Hrvatska provela etničko čišćenje.