Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U gradu na jugoistoku zemlje

Jemen: Al-Kaida zauzela ključan vojni stožer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borci Al-Kaide zauzeli su u petak glavni stožer vojske u gradu Mukali na jugoistoku Jemena i proširili kontrolu nad dijelovima tog grada u kojem još nisu zauzeli zračnu luku, kazali su vojni i sigurnosni izvori i stanovnici.

Pobunjenici Al-Kaide na arapskom poluotoku (AQAP) ušli su u četvrtak u glavni grad pokrajine Hadramut i poslijepodne zauzeli regionalni vojni stožer, rekao je vojni dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jesu li mu dani odbrojani? Bliže od svih dosad: Džihadisti su na svega 5 kilometara od Asada! Slika nije dostupna Prepad u pustinji Komandosi napali islamiste, no dočekalo ih je veliko iznenađenje

Dodao je da su tomu prethodili ograničeni sukobi, a nešto poslije islamistički ekstremisti zauzeli su gradsku luku, bez ikakva otpora.

Krajem dana Al-Kaidini pristaše demonstrirali su moć vozeći se gradskim ulicama u vozilima s istaknutom crnom zastavom AQAP-a u tome gradu s 200.000 stanovnika, rekli su svjedoci.

VIDEO Jemenski 'kipući kotao': Odgovori na to gdje leži problem u toj siromašnoj zemlji

Stanovnici, koje je obuzela panika, počeli su bježati iz grada. Džihadisti su napali i središnji zatvor Mukale te oslobodili 300 zatvorenika, među kojima i šefa Kaleda Batarfija, kazali su sigurnosni izvori.

Napredovanje pobunjenika u gradu praćeno je pljačkama, dodaje isti izvor. Nakon ulaska u grad članovi AQAP-a pozvali su u džihad protiv šijita. U isto vrijeme šijitski pobunjenici pokušavali su u petak zauzeti Aden, glavni grad juga, rekli su stanovnici.

Protiv šijitskih pobunjenika, koji nadziru nekoliko regija Jemena i uživaju potporu Irana, bori se koalicija desetak arapskih zemalja, a predvodi ih Saudijska Arabija, sunitska monarhija, koja od 26. ožujka vodi zračne udare. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene