Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (Foto: AFP)
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon savezničkih udara u Siriji, na Rusiji je da izvrši pritisak na svojeg saveznika Bašara al Asada radi pronalaženja izlaza iz političke krize, po francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu.


"Treba se nadati da Rusija sada razumije da se nakon vojnog odgovora moramo založiti za politički proces u Siriji koji bi omogućio izlazak iz krize. Francuska stoji na raspolaganju", izjavio je Jean-Yves Le Drian u razgovoru za dnevnik Journal du Dimanche.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija o borbi protiv IS: Potrebna međunarodna koalicija kao u Drugom svjetskom ratu Slika nije dostupna PUTIN POTVRDIO Rusija sad podržava i protivnike Bašara al Asada

"Samo što danas taj proces blokira Bašar al Asad. Na Rusiji je da izvrši pritisak na njega", dodao je on.

Po njemu, prva neophodna etapa je "početi primirjem koje bi se ovog puta poštivalo", kao što zahtijevaju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Francuska smatra da udari savezničkih snaga izvedeni u subotu ujutro na vojne ciljeve u Siriji moraju omogućiti obnovu procesa pregovaranja u okviru UN-a, dok se režim sprema za vojnu pobjedu a razni diplomatski pregovori su paralizirani. (Hina)