Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostatak discipline

Juncker: Ako zemlje članice ne poštuju odluke EU, to je početak kraja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker osudio je u petak mađarsku protuimigrantsku politiku optuživši Budimpeštu da krši europske vrijednosti.

"Ako se neka članica svaki put ne slaže s odlukom, organizira referendum kako bi rekla suprotno od onoga što kaže vladavina prava, nećemo moći upravljati EU-om", upozorio je na konferenciji u Parizu.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Ilustracija nakon niza nesuglasica Parlament u dvojbi: Mađarska nesposobna za presjedanje Europskom unijom?

Njegova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban predložio izmjene ustava kojima bi se zabranila grupna naseljavanja migranata.

Orban je to predložio pošto su mađarski birači velikom većinom na referendumu 2. listopada poduprili njegovo odbacivanje EU-ova plana o izbjegličkim kvotama, iako referendum nije bio pravovaljan zbog nedovoljne izlaznosti.

"Određene članice se toga ne pridržavaju", rekao je Junker govoreći o europskom planu raspodjele migranata. "Ako zemlje članice ne poštuju utvrđeno pravilo, doneseno na demokratski način, to je početak kraja", istaknuo je.

"EU je utemeljena na vladavini prava", dodao je. "Jako me žalosti kada vidim da se neke zemlje članice danas odvajaju tako što više ne poštuju europska načela", naglasio je Juncker.

Orban je u petak ponovio da ustav treba izmijeniti kako Mađare nitko ne bi mogao prisiliti na neki oblik obaveznog naseljavanja. On je nakon susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom u Bratislavi u petak rekao da će izmjene ustava biti u skladu sa zakonodavstvom EU-a.

Sustav obveznih kvota kod naseljavanja, bez gornje granice mogao bi upropastiti "sve što smo postigli i uništiti sve što smo radili", rekao je Orban.

Bivše komunističke države istočne Europe snažno su se usprotivile mjerama koje su donesene prošle godine za upravljanje migrantskom krizom kojima se od svih članica Europske unije zatražilo da prihvate neke od sto tisuća migranata koji su zatražili azil u Europi. Slovačka i Mađarska su se tome usprotivile i na Europskom sudu pravde.

Slovačka želi alternativu obveznim izbjegličkim kvotama

Slovačka želi da EU odustane od plana raspodjele tražitelja azila i počne raditi na alternativnom rješenju, rekao je u petak slovački premijer Robert Fico ponavljajući svoj stav da je trajni sustav kvota politički mrtav.

Europska komisija predložila je u svibnju reformu tzv. Dublinskog sustava na temelju "poštenog mehanizma", po kojem bi svakoj zemlji pripala određena kvota tražitelja azila u EU-u, kako bi se smanjio pritisak na zemlje poput Italije i Grčke.

Bivše komunističke države istočne Europe snažno su se tome usprotivile i predložile druge mjere na summitu EU-a u Bratislavi prošloga mjeseca.

"Razgovori s čelnicima EU-a pokazali su da obvezne kvote postaju politički mrtve", rekao je Fico novinarima nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Želimo da zakonski prijedlozi Europske komisije odražavaju stavove premijera i predsjednika....koji su jasno potvrdili da je načelo dobrovoljnosti glavno načelo u migrantskim pitanjima", dodao je.

Slovačka do kraja godine predsjeda EU-om i odgovorna je za koordinaciju dnevnog reda na ministarskim sastancima.

Na summitu u Bratislavi njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je poraz u svojim dugogodišnjim pokušajima da uvjeri europske partnere na prihvat migrantskih kvota. Pristala je popustiti istočnoeuropskim državama, prihvativši njihov prijedlog "fleksibilne solidarnosti".

Zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) rekle su da se migracijska politika EU-a treba temeljiti na načelu "fleksibilne solidarnosti", a svaki mehanizam raspodjele izbjeglica po zemljama biti na dobrovoljnoj bazi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene