Winston Churchill, Claridge's Hotel (Getty Images)
Winston Churchill, Claridge's Hotel (Getty Images)

Priča da je Winston Churchill privremeno jednu sobu u londonskom hotelu proglasio teritorijem Jugoslavije kako bi princ Aleksandar Karađorđević mogao biti rođen u Jugoslaviji postoji već dugo.


No, dokaze koji bi ju podupirali teško je, a možda i nemoguće pronaći. BBC krenuo je u potragu za njima. Jer, priča o apartmanu 212 Hotela Claridge's nalazi se i na službenoj internet stranici princa Aleksandra Karađorđevića i službenim dokumentima o povijesti hotela.

Tog 17. srpnja 1945. Ujedinjeno Kraljevstvo postalo je nešto manje, a teritorij Jugoslavije bio je povećan. Za jednu sobu. Ne cijeli apartman kojim je prolazila međunarodna granica.
Kralj Petar Karađorđević napustio je Jugoslaviju u travnju 1941. a s kraljicom Aleksandrom smjestio se u jednom od najmondenijih hotela u Londonu, Claridge'su, na uglu Brook Streeta i Davies Streeta u Mayfairu. Kada je kraljica trebala roditi, Petar II želio je da mu sin, nasljednik bez prijestolja s obzirom da je Jugoslavija postala komunistička federacija, ipak bude rođen na njezinom teritoriju.

Priča kaže da mu je tadašnji britanski premijer Winston Churchill ponudio 'prekrajanje' granica kako bi mali dio Londona postao jugoslavenski teritorij. No, za potvrdu toga nije pronađen niti jedan dokaz. Čak niti u Churchillovim arhivima u kojima se nalaze milijuni dokumenata. U državnom arhivu pronađeno je tek pismo stanovitog dr. D. Protiča savjetnika u jugoslavenskoj ambasadi u kojem stoji da je kraljica Aleksandra rodila u Claridge's hotelu.

No, BBC je odlučio razgovarati s princem Aleksandrom Karađorđevićem koji tvrdi da je priča istinita, no papirnatih dokaza - nema.

'Nažalost, svi dokumenti iz ureda moga oca su nestali davno, a među njima su bila i pisma Churchilla, Roosevelta, Staljina i mnogih drugih. Dokument koji se tiče privremenog odcjepljenja britanskog teritorija koji se tiče mog rođenja također je nestao. Kad sam rođen, nisam dobio britanski rodni list jer sam tehnički bio rođen u Jugoslaviji', tvrdi princ. Vjeruje da je dogovor između Churchilla i njegova oca 'pao' negdje u svibnju 1945. kada su se susreli.

Bob Morris, britanski ustavni stručnjak, ističe kako je nemoguće da premijer dio teritorija svoje zemlje ustupi drugoj pa makar i privremeno. 'To može samo parlament', ističe Morris. 

Karađorđevići su ostali bez jugoslavenskog državljanstva 1947. kada im je konfiscirana sva imovina. Nakon pada vlasti Slobodana Miloševića, dobili su srbijansko državljanstvo - ceremonija je održana a gdje drugdje nego u apartmanu 212 u Claridge's Hotelu', piše BBC.