Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sijali teror

Njegovi NEVIDLJIVI RATNICI: 'Dolazili su poput mačaka i nestajali poput duhova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najčudesnijih priča iz Drugog svjetskog rata ujedno je i jedna od najmanje poznatih, a riječ je maloj skupini komandosa, koje je sam Winston Churchill oformio da provedu 'koljačku vladavinu terora' iza neprijateljskih linija.

Često 'napumpani' jakim amfetaminima, oni su bili eklektička i naširoko nekonvencionalna skupina, čiji je vođa favorizirao luk i strijelu kao svoje glavno oružje za ubijanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Sve se ispituje SAS-ovci dilali drogu! Policija upala na farmu, privedena i žena jednog od specijalaca Slika nije dostupna Pijančevali cijelu noć Otkrivena TAJNA pijanke na kojoj su se sprijateljili Staljin i Churchill

Skupina je formirana inicijalno pod imenom Small Scale Raiding Force (SSRF) 1940. godine, a cilj im je bilo provođenje 'politički eksplozivnih akcija, ilegalnih ili nezamislivih širem britanskom establišmentu', riječi su kojima je djelovanje SSRF-a opisao autor knjige 'Churchill's Secret Warriors' o njima, Damien Lewis.

U toj se knjizi objašnjava i zašto je britanski SOE (Special Operations Executive) dobio naziv Ministarstvo nedžentlmenskog ratovanja. Najmanje džentlmenski od svih pripadnika SSRF-a bio je njihov vođa, danski aristokrat Anders Andy Lassen, koji je znao i vikati naredbe na njemačkom jeziku kako bi zbunio protivnika.

Lassen je od britanskog Ratnog ureda zatražio da mu se dozvoli razvoj luka i strijele kao savršenog, nečujnog stroja za ubijanje. Njegov zahtjev je odbijen i ocijenjen 'nehumanim'. Njega to ipak nije zaustavilo pa je dobio naziv 'Robin Hood komandos' od strane lokalnog stanovništva u Dorsetu, gdje je imao obuku u ljeto 1942. godine.

Mrzio je birokrate i imao problema s autoritetom, pogotovo s te strane. Sablažnjavao se od papirologije pa su njegovi izvještaji s misije bili sažeti u slijedeće rečenice: 'Sletjeli. Pobili Nijemce. Odj****', prenosi Daily Mail.

Prva misija koja je opravdala postojanje SSRF-a dogodila se u siječnju 1942. godine, a nosila je naziv 'Postmaster'. Njemačke podmornice, koje su uhodile savezničke brodove na Atlantiku punile su gorivo u španjolskoj koloniji Fernando Po, otoku koji se nalazi nedaleko od obale Zapadne Afrike i koji se danas zove Bioko. Kako je bila riječ o neutralnom terenu, Churchill nije htio riskirati vojni napad.

Tako je mali ratni brod naziva Maid Honour, koji je bio pretvoren u švedski kruzer, zaplovio iz luke Poole pod zapovjedništvom vrlo osebujnog kapetana Gusa March-Phillipsa.

Jedan agent SOE-a, Richard Lippet, uspio je nagovoriti suprugu prominentnog Nijemca na tom otoku da održi spektakularnu večeru i pijanku za njemačke i talijanske časnike na obali. Alkohol je tekao u potocima, a dok su časnici uživali u hedonizmu, March Phillips, Lassen i društvo ukrali su njemačke i talijanske brodove iz luke te ih diskretno odvuki do Nigerije, koja je bila pod britanskom upravom.

Bio je to drzak gusarski čin i opasno kršenje neutralnosti, koje je Velika Britanija čvrsto negirala. Operacija je provedena tako da tragovi nikako nisu upućivali na umješanost britanskih vlasti. Churchill je bio oduševljen.

Djelovanje Lassena i njegovih ljudi najbolje je opisao jedan njemački časnik rekavši da oni 'dolaze poput mačaka i nestaju poput duhova'.

Lassen ostaje do dan danas jedini SAS-ovac kojem je dodijeljen Viktorijin križ i to posthumno jer je svega mjesec dana prije kraja Drugog svjetskog rata u Europi poginuo u osvajanju trećeg njemačkog bunkera zaredom na sjeveru Italije. Njegovi suborci su do tog vremena već isto bili poginuli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene