Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock

Japanski znanstvenik otkrio je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti jednostavno pritišćući slomljene dijelove zajedno, no trebat će, nesumnjivo, čekati još godinama prije nego što se ta inovacija nametne u industriji.


Yu Yanagisawa, znanstvenik s Tokijskog sveučilišta, kazao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao ljepila sposobna za djelovanje na vlažnim površinama.

Vezani članci Klizišta u Japanu VIDEO Najmanje troje poginulih i više od 100 nestalih u klizištima u Japanu Obilne kiše pokrenule klizišta u Japanu 20 osoba nestalo nakon što su obilne kiše pokrenule klizišta u Japanu

U laboratorijskom pokusu 33-godišnji Yanagisawa lomi napola mali komad stakla u vlastitoj proizvodnji. Pritišće potom dva dijela jedan uz drugi tijekom 30 sekundi na ambijentalnoj temperaturi prije nego što se dogodi "čudo": staklo je ponovno u jednom komadu. Komad rekonstruiranog stakla čini se otporan.

To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, prema istraživanju Yanagisawe.

Drugi znanstvenici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da ga nije morao prethodno otopiti.

Ta bi inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vjetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, po Yanagisawi. (Hina)