Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina za umirovljenje

Japanski car se obratio javnosti: Zabrinut da će zbog zdravlja teško obavljati dužnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski car Akihito (82) izjavio je u rijetkom obraćanju javnosti u ponedjeljak kako je zabrinut da zbog lošeg zdravlja možda neće moći obavljati svoje dužnosti.

Car je rekao da postoje ograničenja za obavljanje uloge 'simbola države' kako cara definira japanski poratni ustav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna šokiran je atentatom Shinzo Abe osobno je odlikovao Tončija Tadića: "Atentat je izvršen hladnokrvno. Mislim da ubojici slijedi smrtna kazna" Supruga Shinzo Abea Ubijen Shinzo Abe (67) Ubojica progovorio i otkrio zašto je ubio bivšeg japanskog premijera: Policija na presici iznijela nove detalje strašnog zločina

Akihito nije izrjekom rekao da će abdicirati, ali je dao naslutiti da bi rado predao svoje dužnosti.

'Uzimajući u obzir da mi se zdravlje s vremenom pogoršava, zabrinut sam da bi moglo postati teško obavljati dužnosti simbola države punim srcem, kako sam to radio dosad', rekao je Akihito.

Abdikacija cara nije predviđena japanskim zakonima i da bi se to dogodilo potrebno je izmijeniti pravni okvir.

Prema ustavu, car nema nikakvu političku moć, pa bi se, u slučaju da je Akihito izravno rekao da želi napustiti prijestolje, to moglo smatrati mješanjem u politiku.

Abdikaciji se protive konzervativci premijera Shinzoa Abea, zabrinuti da bi se rasprava o budućnosti carske obitelji mogla proširiti i na nasljeđivanje krune ženskom linijom, posve neprihvatljivo tradicionalistima.

Abe je nakon careva obraćanja rekao da će vlada 'ozbiljno razmotriti' izmjene ustava i zakona.

Akihito je sredinom srpnja rekao da prijestolje u idućih nekoliko godina želi prepustiti prestolonasljedniku Naruhitu (56), prije nego što postane prestar za obavljanje dužnosti.

Bio bi to gotovo presedan, jer je posljednjih japanski car koji je abdicirao bio Kokaku 1817.

Ankete pokazuju da je većina Japanaca za umirovljenje cara. Prema istraživanju agencije Kyodo ovoga mjeseca, 85,7 posto Japanaca prihvatilo bi abdikaciju, a 10,8 je za status quo.

Akihito je na prijestolje došao u siječnju 1989. nakon smrti oca Hirohita koji je smatran božanstvom do poraza zemlje u Drugom svjetskom ratu.

Aktualni car je slabog zdravlja, 2003, je operirao rak prostate, a 2008. je zbog bronhitisa proveo tri tjedna u bolnici. Iduće godine mu je ugrađena srčana premosnica.

Video poruka u ponedjeljak tek je drugo carevo obraćanje javnosti, nakon onog 2011. kada su Japan pogodili snažan potres i tsunami. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene