Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japan: Premijeru izglasali nepovjerenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanskom premijeru Yasui Fukudi, nepopularnom političaru, članovi gornjeg doma japanskog parlamenta izglasali su nepovjerenje, no on je, unatoč tomu izjavio kako ne namjerava raspisati prijevremene izbore za donji dom parlamenta.

Oporbena Demokratska stranka i njezini manji saveznici u japanskom senatu, kojim dominira lijevi centar, izglasali su Fukudi nepovjerenje sa 131 prema 105 glasova. 

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade? Slika nije dostupna Svi zastupnici od 2000. do 2011. Inovacija: Doznajte tko su bili Vaši zastupnici!

Ovo je prvo izglasavanje nepovjerenja jednom japanskom premijeru od usvajanja ustava 1947. Riječ je o simboličnom činu, ali i, prema općem mišljenju, velikom poniženju.

Dužnosnici vladajuće stranke odbacili su odluku, koja je uslijedila manje od mjesec dana prije održavanja summita skupine G8 čiji bi domaćin trebao biti Fukuda.

Izbori za donji dom parlamenta nisu predviđeni do rujna 2009., no vođa Demokratske stranke Ichiro Ozawa javno je dao na znanje kako bi želio da se održe prijevremeni izbori, nadajući se da će na taj način uspjeti s vlasti svrgnuti Fukudu, vođu konzervativne Liberalne demokratske stranke, najmoćnije japanske stranke koja tom zemljom 'vlada' zadnjih šest desetljeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene