Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japan je spreman otvoriti 'novi dijalog' sa Sjevernom Korejom koji će predstavljati jednu od 'velikih tema' u ovoj godini, izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara.


'Nemamo diplomatske odnose ali je važno stvoriti ozračje koje će nam omogućiti izravne razgovore dviju zemalja', rekao je Maehara na konferenciji za tisak. 'Ne bismo smjeli razmatrati sjevernokorejsko pitanje na multilateralnim sastancima ili na pregovorima šestorice, računajući na druge zemlje', nastavio je Maehara.

>> Južna Koreja: Nema mira bez cijene

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić potvrdio da s HDZ-om pregovara o utrci za Zagreb: "Ja mislim da imam šanse na mnogim izborima" Slika nije dostupna Nastavljeni pregovori Sjeverne i Južne Koreje

Dosad je Japan radije sudjelovao na multilateralnim raspravama poput pregovora šestorice - dvije Koreje, Kine, SAD-a, Japana, Rusije - kako bi prisilio sjevernokorejski režim da odustane od nuklearnog programa u zamjenu za gospodarsku pomoć.

Vrata međukorejskog dijaloga otvorena

Ponuda dijaloga šefa japanske diplomacije koju je naveo kao 'jednu od velikih tema' godine 2011. čini se odgovara na pomirljivo stajalište koje je usvojio sjevernokorejski službeni tisak u povodu Nove godine, nakon nedavnog razdoblja živih tenzija na korejskom poluotoku.

Tisak u Pyongyangu pozvao je na poboljšanje odnosa Sjeverne i Južne Koreje, a južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak odgovorio je jučer da vrata međukorejskog dijaloga ostaju 'otvorena' te da je Seul spreman 'znatno povećati gospodarsku suradnju', pokaže li Pyongyang iskrenost u nastavku njihovih odnosa. Washington je izrazio zadovoljstvo tom promjenom tona u odnosu na 'ratnički jezik' korišten zadnjih tjedana. (Hina)