Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni na izravni dijalog

Japan: Ne smijemo se oslanjati na druge zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan je spreman otvoriti 'novi dijalog' sa Sjevernom Korejom koji će predstavljati jednu od 'velikih tema' u ovoj godini, izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara.

'Nemamo diplomatske odnose ali je važno stvoriti ozračje koje će nam omogućiti izravne razgovore dviju zemalja', rekao je Maehara na konferenciji za tisak. 'Ne bismo smjeli razmatrati sjevernokorejsko pitanje na multilateralnim sastancima ili na pregovorima šestorice, računajući na druge zemlje', nastavio je Maehara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Američki ministar obrane poručuje 'Kad Sj. Koreja prestane s provokacijama, bit će i pregovora' Slika nije dostupna Premijeri Sjeverne i Južne Koreje počeli pregovore

>> Južna Koreja: Nema mira bez cijene

Dosad je Japan radije sudjelovao na multilateralnim raspravama poput pregovora šestorice - dvije Koreje, Kine, SAD-a, Japana, Rusije - kako bi prisilio sjevernokorejski režim da odustane od nuklearnog programa u zamjenu za gospodarsku pomoć.

Vrata međukorejskog dijaloga otvorena

Ponuda dijaloga šefa japanske diplomacije koju je naveo kao 'jednu od velikih tema' godine 2011. čini se odgovara na pomirljivo stajalište koje je usvojio sjevernokorejski službeni tisak u povodu Nove godine, nakon nedavnog razdoblja živih tenzija na korejskom poluotoku.

Tisak u Pyongyangu pozvao je na poboljšanje odnosa Sjeverne i Južne Koreje, a južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak odgovorio je jučer da vrata međukorejskog dijaloga ostaju 'otvorena' te da je Seul spreman 'znatno povećati gospodarsku suradnju', pokaže li Pyongyang iskrenost u nastavku njihovih odnosa. Washington je izrazio zadovoljstvo tom promjenom tona u odnosu na 'ratnički jezik' korišten zadnjih tjedana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene