Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski i južnokorejski premijeri počeli su danas trodnevne pregovore čija će glavna tema biti pokretanje mirovnih inicijativa i proširenje ekonomske suradnje, u sklopu pokušaja da se realiziraju sporazumi dogovoreni na prošlomjesečnom summitu.


Sastanak u Seulu sjevernokorejskog premijera Kim Yong Ila i južnokorejskog Han Duck Sooa prvi je sastanak premijera dviju zemalja u zadnjih 15 godina. Južnokorejska strana je izvijestila da će se pregovori fokusirati na ekonomsku suradnju i na humanitarna pitanja.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković pred prosvjetnim sindikatima (Foto: Dnevnik.hr) Evo kako je Plenković o štrajku govorio na njegovu početku - "Ma predložit ćemo da plaća bude 100 posto veća..." Slika nije dostupna Japan: Ne smijemo se oslanjati na druge zemlje

Očekuje se da dvojica premijera povedu razgovore o planovima o zajedničkoj ribarskoj zoni koja se proteže duž sporne granice u Žutome moru, o izgradnji luka, češćem organiziranju sastanaka obitelji razdvojenih granicom između dviju zemalja te o novčanim sredstvima namijenjenih modernizaciji infrastrukture siromašne Sjeverne Koreje.

U priopćenju sjevernokorejskog izaslanstva stoji kako će se na sastancima koji će trajati do petka, nastojati postići dobri rezultati te da će se nastojati predstaviti mjere koje bi omogućile primjenu odluka donesenih na drugome summitu u povijesti dviju zemalja.

Na summitu održanom prošli mjesec, južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun u Pyongyangu je sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Ilom raspravljao o načinima koji bi pomogli u smanjenju napetosti između
dviju zemalja te o promicanju procesa izmirenja i eđusobnoj
suradnji.