Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Premijeri Sjeverne i Južne Koreje počeli pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski i južnokorejski premijeri počeli su danas trodnevne pregovore čija će glavna tema biti pokretanje mirovnih inicijativa i proširenje ekonomske suradnje, u sklopu pokušaja da se realiziraju sporazumi dogovoreni na prošlomjesečnom summitu.

Sastanak u Seulu sjevernokorejskog premijera Kim Yong Ila i južnokorejskog Han Duck Sooa prvi je sastanak premijera dviju zemalja u zadnjih 15 godina. Južnokorejska strana je izvijestila da će se pregovori fokusirati na ekonomsku suradnju i na humanitarna pitanja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Slika nije dostupna Nakon dva tjedna Pregovori dviju Koreja završili bezuspješno

Očekuje se da dvojica premijera povedu razgovore o planovima o zajedničkoj ribarskoj zoni koja se proteže duž sporne granice u Žutome moru, o izgradnji luka, češćem organiziranju sastanaka obitelji razdvojenih granicom između dviju zemalja te o novčanim sredstvima namijenjenih modernizaciji infrastrukture siromašne Sjeverne Koreje.

U priopćenju sjevernokorejskog izaslanstva stoji kako će se na sastancima koji će trajati do petka, nastojati postići dobri rezultati te da će se nastojati predstaviti mjere koje bi omogućile primjenu odluka donesenih na drugome summitu u povijesti dviju zemalja.

Na summitu održanom prošli mjesec, južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun u Pyongyangu je sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Ilom raspravljao o načinima koji bi pomogli u smanjenju napetosti između
dviju zemalja te o promicanju procesa izmirenja i eđusobnoj
suradnji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene