Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Janez Janša u polemici na twitteru upotrijebio je izraz 'opančarsko novinarstvo'.


Bivši slovenski premijer Janez Janša doživio je osude zbog navodnog širenja 'rasističkog diskursa' jer je u polemici na twitteru upotrijebio izraz 'opančarsko novinarstvo', za prilog novinarke s neslovenskim prezimenom (Stojiljković) koja je pisala da se Janša ne odaziva na pozive sudova, odnosno da je odbio primiti sudski poziv u parnici s čovjekom kojega je nazvao 'udbašem'.

Vezani članci Potres u Sloveniji Potres u Sloveniji, zatreslo se nedaleko od Idrije: ''Osjetio se na 4. katu zgrade'' Slovenski premijer Marjan Šarec (Foto: AFP) Slovenski premijer pozvao parlament da ispita mađarsko financiranje Janšine stranke: "Ne čine to zato što si lijep..."

'Ocjenjujemo da je upotrijebljena oznaka opančar takva da je Janša njome želio poniziti i diskreditirati novinarku, ali je isto tako uvrijedio i sve koji dolaze iz krajeva bivše Jugoslavije', navela je u reakciji na twit vodećeg oporbenog čelnika vanparlamentarna stranka 'Solidarnost', dodavši da je riječ o širenju rasističkog diskursa.

Financijska istraga protiv bivšeg slovenskog premijera Janše

Simpatizeri Janšine stranke izraz 'opančar' u anonimnim političkim polemikama na internetu najčešće koriste kao aluziju na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, Janšina političkog protivnika, dok Jankovićeve pristaše nazivaju 'trenirkarima' (jer su navodno odjeveni u sportske trenirke) ili 'jugovićima'.

Oznake su osobito aktualne bile u vrijeme pred izvanredne parlamentarne izbore 2011. godine. Janša ponovo postaje zvijezda pejorativnog, uvredljivog, pa i rasističkog diskursa, izjavio je filozof Boris Vezjak. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook