Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niječe optužbe

Janša: Žrtva sam medijske kampanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik slovenske oporbe i bivši predsjednik vlade Janez Janša požalio se da je žrtva intenzivne medijske kampanje u kojoj ga se neutemeljeno i bez dokaza napada kao ratnog profitera uz vremena osamostaljivanja.

Osvrćući se na posebnu emisiju Slovenske televizije, u kojoj se tvrdi da je Janša kao ministar obrane u vrijeme slovenskog osamostaljenja bio glavni trgovac oružjem i da je krug njemu bliskih ljudi u gotovini naplaćivao usluge tranzita oružja koje je odlazilo u Hrvatsku, Janša je to ponovno zanijekao, uz tvrdnju da iza svega stoje vlada i predsjednik države Danilo Tuerk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi u susjedstvu Slovenija: Teško do nove vladajuće koalicije Slika nije dostupna Ništa ne gubi Tuerk: Arbitražom Slovenija jača pomorski status

>> Neugodne polemike: Pad Janšine popularnosti

U izjavi za televiziju Janša je izjavio da je kampanju koju protiv njega posljednjih tjedana vode novinari bliski vladi i ljevica kako bi, kako je rekao, prikrili 'nesposobnost sadašnje vlade', po njegovu je mišljenju orkestrirao i pokrenuo predsjednik države Danila Tuerka. Cilj kampanje jest da ga se ukloni iz slovenske politike, ustvrdio je Janša.

'Brutalne' izjave

On tvrdi da je cijela kampanja počela 'brutalnim' izjavama predsjednika Danila Tuerka, koji je prije dva tjedna u razgovoru za tjednik Mladina u polemici s Janšom o 'udbaškim dosjeima' i njihovoj deklasifikaciji naveo da politici koju simbolizira Janša treba reći ne, te da je potrebno do kraja istražiti neriješen slučaj trgovanja oružjem iz vremena osamostaljenja Slovenije i Hrvatske.

U reakciji na spomenutu televizijsku emisiju, te na članak u vodećem dnevnom listu 'Delo', koje u petak navodi da iz Europe dolaze signali kako Janša ponovo gura Sloveniju na Balkan, Janša poručuje da neće uspjeti pokušaji da mu se dokaže kako je uzimao 'provizije' za transporte oružja prema Hrvatskoj u vrijeme rata i embarga za uvoz oružja koji je vrijedio za Sloveniju i Hrvatsku do 1995.

Slovenija je u to vrijeme pomagala Hrvatskoj, ali je sve bilo transparentno i dogovoreno na državnoj razini, na sastanku izaslanstava vlada koji su vodili tadašnji predsjednici vlada Franjo Gregurić i Alojz Peterle u studenom 1991. godine, a o dogovorenom i izvršenom obimu poslova postoji i konačni obračun, tvrdi Janša. Da je nešto od tadašnjih poslova s hrvatske strane još otvoreno ili sumnjivo, Hrvatska bi do sada u polemikama sa slovenskom politikom jamačno upotrijebila, a nije, a osim toga u prvim mjesecima rata oružje iz Slovenije dobivala je besplatno, tvrdi u svojoj reakciji na medijske optužbe slovenski oporbeni prvak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene