Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Janši rok do ponoći

Pomirbeni sastanak stranaka u Janšinoj vladi završio bez izjava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ljubljanskoj vili Podrožnik održan je, možda i posljednji pokušaj da se slovenska koalicijska vlada održi na okupu, ali su sudionici ostavili 'sedmu silu' i javnost - bez izjava.

Takav je bio dogovor premijera Janeza Janše i čelnika ostale četiri stranke, koje sastavljaju slovensku koalicijsku vladu, izvijestio je, nakon zatvorenog susreta predsjednik Građanske liste Gregor Virant, koji je rekao i kako mu se čini da se 'ništa nije promijenilo', potvrdivši tako da je koalicija vjerojatno pred raspadom.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Koalicija u središnjici SDP-a Predstavljena koalicija "Rijeke pravde": "Građani su najveća rijeka koja će odnijeti sav talog i smrad koji nam se nakupio u 30 godina"

U ponoć istječe 10-dnevni rok, koji je Virant dao Janši da se povuče s mjesta premijera, te da sam ili njegova Slovenska demokratska stranka predlože novog kandidata za predsjednika vlade, ako žele da Građanska lista ostane u koaliciji.

>> Janša za pokušaje rušenja vlade optužuje privilegirane

Razlog je u izvješću Protukorupcijske komisije, koja je prije dva tjedna utvrdila da su Janša, ali i oporbeni čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, za obnašanja političkih funkcija 'sustavno i višekratno' kršili zakon, koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet javnih dužnosnika, te da nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovinu. Virant je najavio da će njegova stranka, ako Janša ne podnese ostavku u ponoć, sutra navečer na sastanku donijeti odluku o svom povlačenju iz vlade, a i sam Virant namjerava dati ostavku na mjesto predsjednika parlamenta.

Slično su nakon Viranta najavili i predsjednici još dviju stranaka u vladi, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, aktualni ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, te predsjednik Slovenske pučke stranke Radovan Žerjav, koji je u vladi ministar za gospodarstvo, no rokovi njihova povlačenja iz vlade još nisu potpuno jasni. Najave mlađih partnera u koaliciji da će se povući iz vlade ako Janša ne povuče potez, koji se od njega očekuje, na svom je Twitter profilu komentirala Janšina Slovenska demokratska stranka. Kako je navela, Janša i stranka o tome za sada neće davati nikakve izjave, pa ostaju pri onome što su tvrdili odmah nakon izbijanja najnovije korupcijske afere, naime da se politika ultimatuma ne isplati i da su zapravo na potezu stranke koje su najavljujući odlazak iz vlade same sebe dovele 'u nepriliku'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene