Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša opovrgnuo da je priznanje Kosova dogovoreno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša zanijekao je navode talijanskog dnevnika 'La Repubblica' prema kojem je Europska unija spremna priznati nezavisnost Kosova ako se to provede koordiniranom i vremenski usklađenom akcijom, a ne jednostranom deklaracijom vlasti u Prištini.

Talijanski dnevnik pozvao se na talijanske diplomatske izvore nakon sastanka europskog dijela kontaktne skupine za Kosovo u subotu na Brdu kod Kranja.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

'To što je napisao talijanski dnevnik mogao je napisati svatko tko ima malo mašte', rekao je Janša, podsjetivši kako se sastanak posvećen slanju europske misije na Kosovo odvijao iza zatvorenih vrata i bez priopćenja za javnost.

Janša je rekao da odluka o tome kada poslati civilnu misiju EU-a na Kosovo na Brdu kod Kranja nije donesena, ali da je Europska unija još u prosincu prošle godine donijela 'vrlo značajnu odluku' da se takva misija pošalje na Kosovo.

Takva će misija u kojoj će biti 1.800 ljudi pomoći će da se 'na licu mjesta' izbjegne destabilizacija koja bi mogla utjecati na regiju zapadnog Balkana.

'Nadam se da će u lipnju kad završava slovenski mandat
predsjedavajuće EU-om cijela regija zapadnog Balkana biti u bitnoj mjeri stabilnija i okrenuta budućnosti, a ne prošlosti. Pri tome osobito mislim na Srbiju', rekao je Janša. Slovenski premijer rekao je da u vezi s Kosovom i Srbijom ne očekuje nikakav rat ili regionalnu krizu.

'Neće biti novih ratova i novih kriznih žarišta. I predizborna
kampanja u Srbiji (pred prvi krug predsjedničkih izbora) nije bila tako radikalna', rekao je Janša.

On je još prije preuzimanja predsjedavanje EU-om od država članica u pismu predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu tražio povoljnije mogućnosti za približavanje Srbije Europskoj uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene