Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon saslušanja

Janša niječe upletenost u aferu 'Patria'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski oporbeni čelnik i nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša zanijekao je svaku mogućnost svoje upletenosti u aferu 'Patria', iako su ga istražitelji finskog istražnog ureda u Ljubljani saslušali kao osumnjičenika.

'Protiv mene ne postoje nikakvi dokazi', rekao je Janša u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV. anša je izjavio da mu finska istražna tijela tijekom saslušanje koje je potrajalo nekoliko sati nisu predočili nijedan dokument koji bi upućivao da je upleten u aferu.

Pročitajte i ovo Dolazak pritvorenih navijača na sud u Ateni - 16 SASLUŠANJE IDUĆA TRI DANA FOTO/VIDEO Dio Bad Blue Boysa dao iskaz, evo što su isticali u obrani Slika nije dostupna Problemi u susjedstvu Slovenija: Teško do nove vladajuće koalicije

Pokazali su mu međutim jedan poslovni dokument finske tvrtke 'Patria' s kojom je slovenska vlada u vrijeme kad je Janša bio premijer potpisala ugovor o nabavi 135 oklopnih transportera u vrijednosti 278 milijuna eura. U dokumentu se, rekao je Janša, navodi da je nastao na temelju informacija slikara iz Celja Jure Cekute koji je u tom poslu očito djelovao kao posrednik i koji je Patriju upućivao kako dobiti posao.

U dokumentu se ne spominje Janšino ime, nego se navodi da će za osiguranje posla biti potrebna određena količina novca za 'uspostavu mreže', a onda i dodatna sredstva za 'drugu fazu'.

'Oni koji su Patriji dali tu informaciju zaveli su ih jer o vojnim nabavama nakon što je Slovenija 2004. godine ušla u NATO savez više nije odlučivala vlada, odnosno posebno vladino povjerenstvo koje se spominje u dokumentu jer se način ugovaranja nabave vojne opreme u međuvremenu promijenio', rekao je Janša.

Dodao je da nije primio nikakva sredstva od Patrije niti bio u vezi s njezinim predstavnicima. Afera Patrija izbila je u rujnu 2008., nakon što je u jednoj emisiji finske televizije YLE navedeno da je Patria isplatila 21 milijun eura mita posrednicima i dužnosnicima u Sloveniji kako bi došla do posla.

Janša je za POP-TV ponovio kako s aferom nema veze, a tvrdnje iz finske istrage da protiv njega postoje 'čvrsti dokazi' i da je zato i bio saslušan nazvao je 'politički' obojenima, a ne stručnim procjenama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene