Janez Janša, slovenski premijer
Janez Janša, slovenski premijer Foto: Afp

Ne postoji nikakav dokument pa ni non-paper kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica na Balkanu, poruka je koju je u petak slovenski premijer Janez Janša prenio članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću.


Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, Janša je tijekom dana nazvao Džaferovića kako bi pojasnio nagađanja o navodnom dokumentu kojim bi se zagovarala podjela BiH, ali i promjena granica drugih država u regiji.

Vezani članci Potres kod Banja Luke Potres jačine 2,4 po Richteru zabilježen kod Banja Luke: "Dobro se zatreslo" Zdravko Mamić Određeno kada se Zdravko Mamić mora javiti u Remetinec. Ako se ne pojavi, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog

Presliku navodnog dokumenta na engleskom jeziku objavio je jedan slovenski portal, no bez objašnjenja tko ga sastavio i kome je upućeno.

"Predsjednik vlade Slovenije Janeza Janša obavijestio je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu s vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju dostavljenom medijima iz Predsjedništva BiH.

Istaknuto je kako je Janša prenio pruku da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njezin euroatlantski put, poštujući u potpunosti Daytonski mirovni sporazum.

Džaferović je u telefonskom razovoru kazao kako u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njezina dalja unutarnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Janša i Džaferović razgovarali su i o predstojećem predsjedanju Slovenije Vijećem Europske unije koje počinje u srpnju kao i o predstojećem samitu Europska unija – zapadni Balkan čiji će domaćin biti Slovenija i čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država te regije u Europsku uniju.