Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arsenij Jacenjuk:

'Zadaća Ukrajine je izgraditi vojsku da zaustavi Rusiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina optužuje Rusiju da šalje vojnike i oružje proruskim pobunjenicima na istoku zemlje kako bi pokrenuli novu ofenzivu u sukobu koji je dosad odnio više od 4000 života.

Glavni prioritet Ukrajine je izgraditi dovoljno jaku vojsku da zaustavi rusku vojnu agresiju, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u petak, dok vojska javlja o novim žrtvama u sukobu sa separatistima.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Dmitrij Medvedev Bivši predsjednik Rusije Medvedev upozorio na slanje vojske u Ukrajinu: "Nadam se da arogantni Britanci shvaćaju da bi to bila objava rata''

Ukrajina optužuje Rusiju da šalje vojnike i oružje proruskim pobunjenicima na istoku zemlje kako bi pokrenuli novu ofenzivu u sukobu koji je dosad odnio više od 4000 života.

'Izgradnja vojske, koja je sposobna zaustaviti agresiju iz Rusije, zadatak je broj jedan', rekao je Jacenjuk na susretu s novinarima kojima je iznio imena kandidata za vodeće položaje u novoj koalicijskoj vladi.

Rastuće nasilje, kršenje primirja i izvješća o neobilježenim vojnim konvojima koji stižu iz pravca granice s Rusijom pojačale su bojazan da bi krhko primirje proglašeno 5. rujna moglo propasti.

Putin: Sankcije koje su nam nametnuli naštetile su globalnoj ekonomiji

Prijetnja obnove ratnih sukoba dodatni je pritisak na slabo ukrajinsko gospodarstvo. Nacionalna valuta hrivnja gubi na vrijednosti, a cijena kredita vinula se u nebesa.

Jacenjuk je rekao da ne očekuje gospodarski rast prije 2016. i dao je naslutiti da će sadašnji ministar financija Vitalij Lisovenko ostati na toj dužnosti.

Premijer, koji će zadržati položaj u novoj vladi, dodao je da će njegova Narodna fronta poduprijeti kandidate predsjednika Petra Porošenka za ministra obrane i vanjskih poslova.

Porošenko je o podjeli vlasti razgovarao Jacenjukom nakon što su njihove prozapadne stranke pomele proruske partije na parlamentarnim izborima 26. listopada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene