Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe na račun SAD-a

Putin: Sankcije koje su nam nametnuli naštetile su globalnoj ekonomiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u petak SAD za potkopavanje onih istih trgovinskih institucija u čijem je stvaranju sudjelovao nametanjem sankcija Rusiji, što je, kako je rekao, pogreška za koju se nada da će biti prevladana.

U intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS prije sastanka G20 Putin je izjavio da su sankcije koje su SAD i EU nametnuli Rusiji zbog Ukrajine naštetili Rusiji, ali i globalnoj ekonomiji.

Pročitajte i ovo Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Poklon Putinu FOTO U velikoj akciji uhićeni ukrajinski pukovnici: Planirali atentat na Zelenskog, ubacili krtice u njegov najuži tim Vladimir Putin Priznao zabrinutost Putin kaže da se Rusija bori za očuvanje državnosti: "Na što je naš neprijatelj računao? Da ćemo propasti?"

Po njegovim riječima, zamrzavanje imovine, zabrana putovanja i mjere kojima se sprječava pristup ruskih tvrtki zapadnim financijskim tržištima nisu u skladu s međunarodnim pravom jer samo Ujedinjeni narodi imaju pravo nametnuti ih.

Te su sankcije također u suprotnosti s načelima trgovinskih sporazuma i organizacija, uključujući Opći sporazum o carinama i trgovini (GATT) koji je stvorio SAD, kazao je.

Merkel: To me jako zabrinjava

"SAD je sam stvorio tu organizaciju u određenom trenutku. Sada grubo krši njezina načela. Nadam se da će... svjesnost u konačnici prevladati i da će stari nesporazumi ostati u prošlosti."

Putin je rekao da neće spominjati sankcije na sastanku G20, koji počinje u subotu u Australiji, jer to ne bi imalo smisla.

Iako je priznao da su se sankcije i pad cijena nafte odrazile na ruskom gospodarstvu, istaknuo je da su ruske "rezerve dovoljno velike". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene