Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

Jacquesu Chiracu prijeti deset godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je dugo očekivano suđenje bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu.

Prijeti mu do deset godina zatvora i 150 tisuća eura globe i riječ je o prvom suđenju bivšem šefu države u francuskoj povijesti. Chirac je optužen za zlouporabu položaja još u vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza. Tereti ga se da je više od 20 njegovih stranačkih kolega primalo plaću iz gradskog proračuna iako je radilo u stranci Pokret za Republiku. Njezina nasljednica i Chirac su Parizu već platili više od dva milijuna eura kako bi se grad povukao iz tužbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi nakon Petaina Jacques Chirac osuđen na dvije godine uvjetno Slika nije dostupna Francuska: Sudac će Chiraca ispitati o korupcijskom skandalu

Prije 3 desetljeća bivši predsjednik na izmišljenim je radnim mjestima navodno zapošljavao rodbinu, prijatelje, poznanike i stranačke kolege. Plaćao ih je grad, a u stvarnosti su radili za Chiracovu stranku.

>> Chirac na sudu zbog korupcije

'U teoriji prijeti mu 10 godina zatvora i 150 tisuća eura globe. U stvarnosti, nema šanse da ode u zatvor. Uobičajena kazna u ovakvim slučajevima je uvjetna zatvorska osuda i mala globa', kazao je Thierry Leveque, autor knjige o suđenju Chiracu.

Izvan suda, Chirac i stranka već su se nagodili s gradom. Platili su više od dva milijuna eura. Dio je novca, oko pola milijuna, iz Chiracovg džepa. 78-godišnji bivši predsjednik krivnju iz vremena dok je bio gradonačelnik nikada nije priznao.

Ovo suđenje Francuzi prate s velikom pozornošću. Sudi se čovjeku koji je 12 godina vodio njihovu zemlju, predstavljao je u svijetu, sjedio s kraljevima i predsjednicima. Nitko ne želi da se suđenje Chiracu pretvori u cirkus.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene