Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac ispitat će prije 15. rujna donedavnog francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca u sklopu istrage o zloporabama javnog novca u njegovoj bivšoj stranci Pokret za republiku (RPR), objavio je njegov odvjetnik Jean Veil.


Veil je za radio Europa 1 rekao da će se Chirac na saslušanju pojaviti u svojstvu svjedoka koji ima pravo dati iskaz u nazočnosti odvjetnika. Taj status imaju svjedoci koji i sami mogu postati osumnjičeni u nastavku istrage.

Vezani članci Mislav Kolakušić - 4 Gdje je nestao Mislav Kolakušić? "Nije dobro kada radite protiv svoje zemlje, ni u jednoj situaciji" Val nasilja u Južnoafričkoj Republici - 7 Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima

Istraga se odnosi na vrijeme dok je Chirac obnašao dužnost
gradonačelnika Pariza, između 1977. i 1995. godine, kada su se imena članova RPR-a našla na platnim listama brojnih javnih tvrtki iako u njima nisu bili zaposleni. Vjeruje se da su njihove plaće odlazile u stranačku blagajnu.

Za to je krivično djelo 2004. godine na 14 mjeseci uvjetno osuđen Alain Juppe, bivši premijer i u to vrijeme drugi čovjek u pariškoj gradskoj upravi.

Istražni sudac koji je otvorio cijeli slučaj Patrick Desmure rekao je 1999. godine da raspolaže dokazima koji povezuju Chiraca sa skandalom, kao što je pismo s njegovim potpisom u kojem za jedan od lažnih poslova preporučuje člana RPR-a.

Chirac je, tijekom predsjedničkog mandata od 12 godine, nijekao upletenost u brojne skandale, a od kaznenog progona štitio ga je imunitet.

Imunitet, kojeg jamči francuski ustav, ukinut mu je 16. lipnja,
mjesec dana nakon što ga je na dužnosti zamijenio Nicolas Sarkozy.