Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska: Sudac će Chiraca ispitati o korupcijskom skandalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac ispitat će prije 15. rujna donedavnog francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca u sklopu istrage o zloporabama javnog novca u njegovoj bivšoj stranci Pokret za republiku (RPR), objavio je njegov odvjetnik Jean Veil.

Veil je za radio Europa 1 rekao da će se Chirac na saslušanju pojaviti u svojstvu svjedoka koji ima pravo dati iskaz u nazočnosti odvjetnika. Taj status imaju svjedoci koji i sami mogu postati osumnjičeni u nastavku istrage.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Istraga se odnosi na vrijeme dok je Chirac obnašao dužnost
gradonačelnika Pariza, između 1977. i 1995. godine, kada su se imena članova RPR-a našla na platnim listama brojnih javnih tvrtki iako u njima nisu bili zaposleni. Vjeruje se da su njihove plaće odlazile u stranačku blagajnu.

Za to je krivično djelo 2004. godine na 14 mjeseci uvjetno osuđen Alain Juppe, bivši premijer i u to vrijeme drugi čovjek u pariškoj gradskoj upravi.

Istražni sudac koji je otvorio cijeli slučaj Patrick Desmure rekao je 1999. godine da raspolaže dokazima koji povezuju Chiraca sa skandalom, kao što je pismo s njegovim potpisom u kojem za jedan od lažnih poslova preporučuje člana RPR-a.

Chirac je, tijekom predsjedničkog mandata od 12 godine, nijekao upletenost u brojne skandale, a od kaznenog progona štitio ga je imunitet.

Imunitet, kojeg jamči francuski ustav, ukinut mu je 16. lipnja,
mjesec dana nakon što ga je na dužnosti zamijenio Nicolas Sarkozy. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene